Usagi Yojimbo: Kruhy

4. září 2009

V 17. století bylo feudální Japonsko drsnou zemí. Občanské války sice již doznívaly a šógun se pevně chopil moci, jenže po utichajících nepokojích přišla řada na politické intrikaření. Minimálně jednoho sympaťáka v tomto období však nalezneme. Miyamoto Usagi je ronin, samuraj bez pána. A mimochodem je to také králík.

Doufejme, že se už nenajde příliš jedinců, kteří si svéhlavě myslí, že příběh se zvířátky rovná se pohádka pro děti. Jinak by se totiž caparti mohli hodně podivovat nad tím, když by jim někdo přinesl kupříkladu Mause Arta Spiegelmana. Vystupují v něm sice myšky, kočky, vepříci a psíci, avšak vypráví se o holocaustu.

Komiksová série Usagi Yojimbo se tváří o něco mírumilovněji, přesto násilí k Japonsku během 17. století patří stejně jako popcorn k multikinům. Je tedy otázkou, jak by děti pohlížely na veskrze roztomilé antropomorfní tvorečky, kteří okrádají bezbranné venkovany, přepadávají pocestné a umírají v bojích. Na druhou stranu všichni víme, jak to dopadlo s vlkem v Červené Karkulce.

Logo

Stan Sakai, jenž tuto řadu sám píše i kreslí, do hlavní role postavil králíka Miyamota Usagiho, který poté, co ve válečné vřavě přišel o svého pána, putuje krajinou, pěstuje své duchovní a bojová umění a hledá harmonii. A také pomáhá všude tam, kde je ho potřeba. Charismatický ušák se dá považovat za prototyp vhodného životního vzoru. Snaží se všem vycházet vstříc, být nápomocen a do konfliktů se pouští jen za předpokladu, že opravdu není jiného východiska.

Přinucen k nelítostnému duelu na život a na smrt je v povídce s prozaickým názvem Souboj. Na dvaceti stranách dokáže Stan Sakai rozložit překrásný příběh, z něhož emoce prýští snad nejvíce ze všech dosud česky vydaných dobrodružství dlouhouchého ronina. Usagi totiž nebojuje proti obyčejnému záporákovi, nýbrž proti otci od rodiny, jenž chce svoji ženu a dítko zajistit nekalou dohodou se sázkařem.

Logo

I další čtyři příběhy, které obsahuje šestý book nazvaný Kruhy, však patří k naprosté špičce série. Zatímco v předešlých knihách byla většina zápletek vystavěna ve velmi podobném stylu (putující Usagi narazí na problém, po chvilce ho vyřeší a kráčí opět dál), Kruhy jsou z narativního hlediska mnohem důmyslnější. Místy jde o vyprávěcí blbnutí proti zažitým pravidlům, jinde hraje prim hororová atmosféra, případně vzpomínání na minulost s řádnými flashbacky.

Tentokrát se též vyřeší několik zásadních otázek, které si čtenáři kladli při čtení prvních pěti dílů. Usagi Yojimbo tím dokazuje, že má souvislejší dějovou linku, během níž se chování a vývoj ústředních postav skutečně mění. A jelikož nejde o sbírku epizodních historek, rozhodně není na škodu být seznámen s předešlými událostmi.

Logo

I bez dřívějších zkušeností jsou však Kruhy stále úžasným dobrodružným čtením ze starého Japonska, akorát některé prvky pravděpodobně nezapůsobí v plné síle. A jedna skvělá zpráva na závěr - autor Stan Sakai navštíví již 10.9. Prahu! V kině Světozor s ním bude od 16:00 zhruba do 18:00 beseda, přičemž samozřejmě zbude místo i na autogramiádu. Bude se jednat o jedinečnou příležitost, jak získat do své knihy originální kresbu ušáka.

Usagi Yojimbo, Kruhy, scénář Stan Sakai, kresba Stan Sakai, překlad Ľudovít Plata, nakladatelství Crew, 2009, 160 s.

autor: Martin Čuřík
Spustit audio

Více z pořadu