Úprava peckovin

23. červenec 2003

Nejběžnějšími peckovinami jsou "modré" slivoně, "červené" třešně - višně a teplomilné meruňky a broskvoně. Některé peckoviny mají plody již sklizené, zbývající dají úrodu v nejbližších týdnech. A po sklizni bývá obvykle nejpříhodnější termín k úpravě jejich koruny.

V předchozích měsících - kromě odkvětu a růstu plodů - v nich narostlo velké množství nových výhonů jak na obvodě koruny, tak i v jejím vnitřku. Ty druhé nadměrně korunu stromu zahušťují a brání v přístupu slunečního světla. Tím se také zhoršuje vyzrávání letošních letorostů a jsou příhodnější podmínky pro rozvoj chorob a škůdců na stromě.

Účelné je udělat teď - v době po sklizni plodů - hlubší průklest a vystříhání zejména těch výhonů a větví, které korunu stromu nadmíru zahušťují. Tyto výhony nesmíme jenom zkracovat, ale naopak je celé, až na patku vystřihnout. Stromům v žádném případě neublížíme, ale naopak jim velice prospějeme. V zimním období a bezlistém stavu se už peckoviny nesmějí prořezávat - především kvůli sklonu ke klejotoku.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio