Unikátním obrazem: Nejslavnější turné Dismančat

2. leden 2018

„Bylo to příšerný, byla bouřka, když jsme jeli přes La Manche, takže jsme všichni poctivě zvraceli,“ vzpomíná na začátek legendárního zájezdu sedmaosmdesátiletá herečka Aťka Janoušková. Na konci roku 1946 měla sice výprava talentovaných dětí a dospívajících z Dismanova rozhlasového a divadelního souboru co dělat, aby zvládla mořskou nemoc, pak už ji ale čekalo pohádkové turné. Připomeňme si některé ze slavných okamžiků, které zachytily unikátní dobové plakáty.

Pestrý plakát v perexu zmiňuje britský Komitét na podporu mladých lidí z okupovaných zemí (za druhé světové války), který ve spolupráci s World Friendship Association Dismančata ubytovával v místních rodinách a zajišťoval jejich program. Tedy jednak účinkování v halách, školách, továrnách či chudobincích, ale i setkávání se zastupiteli měst a prohlídky významných památek. Uvádí také počet jazyků, ve kterých děti nacvičily svůj repertoár.

Mapa zobrazuje cestu šestašedesátičlenné skupiny, která vyrazila 28. listopadu 1946 z pražského Smíchovského nádraží, dva dny jela vlakem přes Německo do Belgie a z té potom vyplula do přístavního města Dover na jihovýchodním výběžku Anglie, aby o pár dní později už účinkovala v Londýně. Ve druhém největším anglickém městě Birmingham pak děti pobyly v průběhu vánočních svátků. Na začátku ledna je už čekala tři skotská města Glasgow – Edinburgh – Glasgow. A pak… přes Holansko... zase zpátky do Anglie.

Ostrovní mapa zájezdu Dismančat

Jeden z dobových plakátů zvoucí na vystoupení Dismančat v londýnské koncertní hale Town Hall. Angličané ocenili zejména přirozenost, energii a dobrou anglickou výslovnost československých dětí, které na svém turné tancovaly, zpívaly i recitovaly.

Koncert Dismančat v londýnské Town Hall

Když Dismančata dorazila do Londýna podruhé, účinkovala ve světově proslulé Royal Albert Hall. Po celou dobu si získávala přízeň ostrovních médií (ostatně slyšet byla i v rozhlasovém éteru a vidět byla na televizním kanále BBC). V lednu jim pátečník slavných Timesů věnoval půlstranu své obálky.

Dismančata na obálce pátečního vydání Timesů

Plakáty dodnes udivují svojí působivostí a autentičností. V Archivu Českého rozhlasu se jich zachovalo šest desítek (velkého formátu), jejich autorství ale dodnes zůstává zahaleno tajemstvím. Stopy vedou k jakémusi Baptistovi, který mapoval dějiny Dismanova souboru. Tajemstvím zůstává i to, kdo vlastně plakáty desítky let uchovával, aby je až po roce 2000 přinesl do rozhlasového archivu.

Dismančata v Town Hall

Upoutávka na nizozemskou část turné, na začátku února 1947: Dismančata navštívila Eindhoven, Amsterdam i hrob J. A. Komenského v Naardenu.

Nizozemská část turné Dismančat

66 holek a kluků se pod vedením rozhlasového režiséra M. Dismana vrátilo do vlasti 6. února 1947. Na svém desetitýdenním turné prožili 98 vystoupení. Jubilejní sté už shlédlo obecenstvo v Československu.

Dismančata po návratu z evropského turné

Pro většinu Dismančat (mezi účastníky výpravy byl například legendární rozhlasový režisér Jiří Horčička) se stal zájezd do Anglie, Skotska a Nizozemska nezapomenutelným zážitkem. Po jednasedmdesáti letech se nad plakáty sklání už téměř devadesátileté účastnice: Zleva: Eva Zetová, Marie Königová, Aťka Janoušková, Eva Schwarzová.

Pamětnice nejslavnějšího turné Dismančat po 71 letech
autor: Michal Ježek
Spustit audio