Udržovací vápnění

27. říjen 2004

Důležitou údržbou v podzimní a předzimní době je vápnění zahrádky. Neděláme ho sice každý rok, ale na půdách lehkých, propustných, každý druhý rok a na jílovitých, těžkých, každé čtyři roky.

Ideální je mít agrochemický rozbor půdy a podle doporučení vápnit. Jinak musíme vystačit s orientační zkouškou: vysušený vzorek půdy pokapat buď 10% kyselinou chlorovodíkovou, nebo 8% octem. Jestliže aspoň slabě zašumí, nemusíme vápnit. Jinak je půda neutrální nebo různě kyselá a musíme ji dovápnit. Dávky mletého vápence na slabě kyselou půdu pro plochu 10 m2 jsou následující: pro náročnou zeleninu: 1,0 až 2,0 kg, pro ostatní zeleninu: 0,7 až 1,5 kg, pro jádroviny: 1,8 až 2,2 kg, pro peckoviny: 2,5 až 3,0 kg, pro bobuloviny: 0,5 až 0,7 kg. Při neutrální reakci dáváme poloviční dávku, v případě kyselé půdy ji o polovinu zvyšujeme. Za náročnější se považuje zelenina košťálová a kořenová. Citlivější k pálenému vápnu (o třetinu nižší dávka) jsou angrešty, rybízy, maliník a jahodník. Termínem vápnění je konec října a listopad.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu