Tygří past "chytila" vzácnou kukačku

11. červenec 2006

Tým indonéských a britských vědců, který se snaží sledovat poslední přežívající tygry v Národním parku Kerinci Seblat na severu Sumatry, dosáhl minulý týden nečekaného úspěchu. Automaticky spouštěná noční kamera, umístěná na místě, kde se očekává přítomnost tygrů, vyfotografovala jednoho z nejvzácnějších asijských ptáků - kukačku zelenou (Carpococcyx viridis).

V posledních devadesáti letech byla tato endemická kukačka zaznamenána jen jedinkrát - v roce 1997 byla chycena na severu ostrova. Podle odhadů zde nepřežívá víc než posledních osm jedinců.

"Naše kamera kromě tygrů zachytila samozřejmě i jiné ptáky, například velké zoborožce nebo pávy, ale nikdo nevěřil, že bychom mohli objevit právě kukačku zelenou," říká Yoan Dinata, šéf terénního týmu.

"Znovunalezení tohoto kriticky ohroženého ptáka právě v Kerinci Seblat je nesmírně vzrušující," dodává manažer celého projektu Dr. Matthew Linkie z Durrell Institut of Conservation and Ecology na University of Kent.

Sumatránská kukačka

"Již dříve jsme dokázali, jak je celé území důležité pro záchranu poslední populace sumatránských tygrů. Ovšem nález kukačky zelené v narušené části pralesa mimo chráněné území, které se snažíme připojit k národnímu parku, je velkou satisfakcí a šancí, že se nám to podaří," dodává.

autor: Martin Smrček
Spustit audio