Tvář naší planety po všeobecném odzbrojení - 1962

29. listopad 2013

Přenesli jsme se do 29. listopadu roku 1962 respektive1987. Hned vysvětlím. V roce 1962 napsal renomovaný novinář a autor slavných rozhlasových pásem František Gel pořad, který byl v témže roce také natočen.

Je prý to obraz naší planety po úplném a všeobecném odzbrojení. Zatímco dnes je to téma, které jenom jednou za čas vykoukne z večerních zpráv, na počátku 60. let to bylo téma každodenní, zvláště pár měsíců po tzv. karibské krizi, kdy hrozilo skutečné nebezpečí jaderného konfliktu mezi velmocemi.

A tak se zrodil nápad pohrát si trochu s myšlenkou, že je o dvacet pět let více – tedy asi rok 1987 – a že už se jen vzpomíná na to, jaký byl svět, když tu ještě vládly dva nesourodé společenské a ekonomické principy a kdy se závodilo ve zbrojení; zatímco dnes – v budoucnosti – už je všechno urovnáno.

František Gel vykreslil budoucnost zajímavě, to mu nemůžeme upřít. Jiří Horčička, režisér pořadu, ale zároveň v roli hlasatele tu velice sugestivně líčí situaci ve světové dopravě. Mějme ale stále na paměti, že základním smyslem tohoto pořadu je propaganda: východ zvítězil, socialismus uspěl.

Spustit audio