Tuja v Mongolsku, Altynaj negativní (pondělí 25. dubna 2005)

25. duben 2005

Během 21. až 23. dubna postoupila Tuja o dalších 540 kilometrů a je už hluboko v Mongolsku. Rovněž Čingis pokračuje nad Čínou v cestě k domovu, i když se zdá, že v posledních dvou dnech poněkud zvolnil. S velkým zájmem se ovšem díváme i do Pákistánu, kde Ondra Abonyi začal spolu s přáteli z WWF-Pakistan pátrat po osudu Altynaj. Jak píše v mailu ze soboty, bohužel zatím s negativním výsledkem:

"Posílám základní zprávu z Kot Addu. Bohužel, internet je tady pouze na jednom místě a ještě na modemu, takže kvalita je dost tristní. Přijeli jsme sem včera po půlnoci, dneska o půl šesté jsme měli budíček a až doteď jsme byli na místě (úplná delegace - devět lidí). Jel s námi i Zafar Lund, který tam byl před několika dny společně s Uzmou, takže cílový bod jsme našli bez větších problémů. To místo je polopoušť, hodně písčité, ale je tam kvalitní zavlažování, a tudíž i spousta políček (výhradně s pšenicí). Také je docela dobře protkáno prašnými cestami, takže terénním autem se tam dá jezdit bez nejmenších potíží. Máme džíp s korbou, na které jsem s přijímačem a anténou strávil celý den. Bohužel zatím bez úspěchu. Udělali jsme tři "kolečka" kolem bodu, kde byla Altynaj zaznamenána naposledy (500, 1000 a 1500 metrů). Bavili jsme se s farmáři, ale nic nevědí; ptáci jim nic neříkají. Zafar mi ukazoval místo, kde byl 29. března spatřen čáp černý (ovšem místními, takže je třeba brát to s rezervou). Zajímavé je, že cestou z Kot Addu jsou rybníčky, kde chovají ryby.
V Láhauru jsem těsně před odjezdem potkal Richarda Garstanga, který nám dal kontakt na jednoho zkušeného pilota z Multanu. Jak dlouho navrhuješ zůstat na místě a pokoušet se o zaměření ze země? Richard říkal, že pokus o zaměření z letadla by zabral jen jednu letovou hodinu (20 minut sem, 20 kroužení, 20 zpátky).
To je zatím všechno, je tady pěkné vedro - stabilně se to blíží čtyřicítce. Co se týče lidí, velmi pomáhají jak ti z WWF, tak místní."

Tolik tedy sobotní Ondrova zpráva. Včera jsme ještě krátce mluvili po telefonu. I další zaměřování ze země bylo negativní, takže zkusí použít letadlo...

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio