Trnkova Zahrada v interpretaci Karla Högera - 1962, s Waldemarem Matuškou o lidových písničkách - 1967

6. leden 2013

6. leden patří v tomto cyklu dvěma hlasům, které patří k rodinnému stříbru československé kultury 60. let.

„Pro herce v rozhlase je zvlášť důležitá otázka prostoru. Rozhlasový prostor není reálně vyměřen, herec si ho určuje sám s určitou představou kontaktu s posluchačem. Ta odlišnost je dána slovem jako výrazovým prostředkem. Jím modeluji jeviště, sebe jako dramatickou postavu, slovo je mi i kostýmem, supluje gesto i kulisu…“
.. zapsal si v roce 1962 Karel Höger.

Byl to stejný rok, kdy s režisérem Miroslavem Dismanem natočil dnes už legendární četbu z knihy Jiřího Trnky – Zahrada. Příběh pěti kluků, kteří za starou zahradní zdí objeví kouzelný svět. Jenomže - zahradu ovládá velký a zlý kocour. Ono se řekne – obyčejná četba pro děti, ale tohle je především hvězdné setkání tří legendárních osobností: autora, režiséra a herce.

Hlas druhý není spojen se slovem, ale s písničkami. Waldemar Matuška v čase natáčení tohoto pořadu ještě nemohl vědět, že začínající rok 1967 bude jedním z nejúspěšnějších v jeho kariéře. Natočí písničky do muzikálu Ta naše písnička česká, další do televizního seriálu Písničky pro Rudolfa III. ..a vyhraje anketu Zlatý slavík. 6. ledna přišel do rozhlasového studia a byl to svátek. Pořad byl o lidových písničkách. A k těm měl tehdy 34letý „Walda“ vždycky blízko.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio