Třebenice se loučily se zavražděným knězem

22. září 2004

Více než tisíc lidí se dnes v Třebenicích a v Litoměřicích rozloučilo s nedávno zavražděným farářem Ladislavem Kubíčkem. Církevní obřady vedl v třebenickém kostele emeritní biskup Josef Koukl, v litoměřické katedrále pak nový sídelní biskup Pavel Posád. Mezi hosty v Litoměřicích byl také ministr zahraničí Cyril Svoboda. Událost sledoval zpravodaj Miroslav Zimmer.

Lidé zaplnili oba svatostánky do posledního místa a rakev s ostatky kněze doslova zasypali květinami. Ladislav Kubíček byl mimořádnou charismatickou osobností a jak zaznělo i v promluvách, člověkem se srdcem otevřeným pro každého. Také proto šok z toho, co se před 11 dny stalo, z lidí nevyprchal ani teď.

"Je to strašné a měli by být víc trestaní," řekla při položení květiny Marie Paulová. Souhlasí s tím také zakladatelka českých hospiců Marie Svatošová. Zároveň však k činu uvedla: "Volá se po přísnějších trestech. Myslím si, že to bude nutné, protože oni se jinak ničeho neleknou. Ale modlíme se za obrácení těch vrahů. A to je reakce, kterou Ladislav (Kubíček) od nás očekává."

Třebenický farář, kterého 26letý muž a teprve 15letý mladík zabili přímo na faře, bude pohřben v pátek v Kunštátu na Blanensku.

autoři: jkr , Miroslav Zimmer
Spustit audio