Tisk: Polemika ohledně karikatur proroka Mohameda pokračuje

3. únor 2006

Ohromných rozměrů nabývá spor o karikatury proroka Mohameda, které publikoval v loňském září dánský deník Jyllands-Posten. Nejživěji probíhá debata o svobodě slova ve Francii, kde byl propuštěn šéfredaktor listu France Soir, který karikatury přetiskl a doplnil komentářem podporujícím dánské kolegy.

Například deník Le Monde píše dnes ve svém úvodníku: Co se týče Francie, vše je řečeno v prvním článku ústavy. Náboženská nařízení a zákazy nemohou být postaveny nad zákony republiky. Náboženství jsou systémy myšlení a víra musí být respektována, ale zároveň může být volně analyzována, kritizována i karikována.

Je to stejné jako s politickými ideologiemi. Princip republiky je laický a předpokládá neutralitu a toleranci. Je tedy třeba rozlišit náboženství a osoby, které ho praktikují. Právě ty by měly být chráněny proti diskriminaci a každému nespravedlivému útoku vycházejícímu z jejich náboženského přesvědčení. Muslim může být šokován obrazem Mohameda, zvláště jeho karikaturou. Ale demokracie může stanovovat jednotný názor výhradně v případě, že by šlo o porušování lidských práv, uzavírá Le Monde.

Arabské listy ovšem vidí situaci z jiného úhlu. Tento týden jsme byli svědky islámské a arabské síly, která dokázala dostat západní země doslova na kolena, píše saúdskoarabský deník Arab News a pokračuje. Musíme se ptát, proč arabský a muslimský svět nevyužije svého vlivu efektivněji a nezmění taktiky, které mají přímý dopad na naše zájmy a názory.

Protesty a bojkot dánských novin jsou spíše výsledkem spontánních emocí než strategického jednání. Spíše jsme reagovali než aktivně jednali, konstatuje Arab News. Emoce a zloba jsou jednoduché. Plánování a strategická unie jsou mnohem složitější a vyžadují sílu. Musíme se spojit, nejen abychom potrestali ty, co nás urážejí, ale také abychom posílili naši komunitu a zajistili, že naše hlasy budou slyšet.

autoři: dka , Jana Samková
Spustit audio