Tisk: Největší tolerance vůči muslimům vládne ve Francii

24. červen 2006

Francouzi jsou k islámu nejtolerantnější. Slovenské vysokoškolské studenty čekají vysoké poplatky. Počítač není oblíbencem Italů. Taková jsou témata sobotního výběru ze zahraničních deníků.

Největší tolerance vůči muslimům vládne ve Francii. Tamní deník Le Monde přináší výsledky ankety, kterou realizoval Pew Research Center ve Washingtonu u populace patnácti států.

Došel mimo jiné i tomu, že většina Francouzů, 72 procent, na rozdíl od Němců, Španělů, Rusů a Angličanů, nevidí konflikt mezi tím být praktikující muslim a žít v moderním světě.

Francie také patří společně se Spojenými Státy a Velkou Británií mezi země, které přiřazují muslimům nejméně přívlastků jako je fanatický, krutý nebo arogantní. Francouzské veřejné mínění je zároveň nejpříznivěji nakloněno jiným než křesťanským náboženstvím, napsal Le Monde.

Vztahem západní společnosti k islámu se dnes kromě francouzského listu zabývá také deník Arab News. Došel k závěru, že islamofobie neznamená nenávidět Islám, je to iracionální strach z islámu. Strach, který pochází nejen z neznalosti, ale také ze zkušenosti.

Můžeme říkat západu, že na islámu není nic, čeho by se měli lidé bát, ale aktivity teroristů prohlašujících, že jednají v jeho jméně, tvrdí něco úplně jiného, čteme v listu. Je zásadní, aby západ poznal, že islám je mírové náboženství a že ozbrojenci pocházejí z islámu ortodoxního. Jejich cílem jsou především muslimské státy, které chtějí dobýt a ovládnout. Říkat to ale nestačí, pokud západ neuvidí islámské země aktivně odmítat a ničit tyto odpadlíky, uzavírá saúdskoarabský list Arab News.

Věčné studenty na Slovensku čeká studený podzim. Veřejné vysoké školy se totiž chystají vybírat vysoké školné. Nebudou to stokoruny, ale poplatky v řádu desetitisíců, píše dnešní slovenský deník Pravda, do kterého se začetl bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

Třetina populace starého kontinentu neví jak používat počítač. A Italové patří mezi ty nejméně nadané, píše italský deník Corriere della Sera a odvolává se přitom na nedávnou studii Eurostatu. V "oslovské lavici", píše dále deník, jsou vedle Itálie také Maďarsko, Kypr, Portugalsko a Litva. Nejlepšími kamarády s počítačem jsou naopak lidé v Dánsku, Švédsku, Lucembursku, Německu a Velké Británii.

Italský deník konstatuje, že zjištěná čísla ukazují propastný rozdíl mezi generacemi. V Itálii například 87 procent lidí starších 55 let nemá absolutně žádné znalosti ohledně práce na počítači. Zajímavým zjištěním bylo ovšem také to, že úroveň znalostí nezávisí přímo na tom, zda daná osoba počítač vlastní nebo ne. Otázka tedy není: mít či nemít doma počítač, ale hlavně naučit se ho správně používat, uzavírá Corriere della Sera.

Americký deník Washington Post píše o obrovském úspěchu výstavy Michelangelových děl v Britském muzeu v Londýně. Překážkou výstavě nebyl ani světový fotbalový šampionát, muzeum dokonce muselo poprvé ve své historii prodloužit návštěvní hodiny. Davy se tísnily v galerii celý tento týden až do deseti hodin večer. Dnes bude otevřeno až do půlnoci.

Přestože Britské muzeum vlastní většinu děl, podobná výstava se konala naposledy v roce 1975. Všichni si tedy uvědomují, že podobnou příležitost vidět nejslavnější Michelangelova díla budou mít za 20, možná až za 30 let.

Washington Post ovšem dodává, že přece jen priority jsou priority - v úterý večer, zatímco se davy nadšenců dojímaly nad díly, která Michelangelo vytvořil uhlem nebo perem před pěti sty lety, seděl jindy vždypřítomný kurátor výstavy Hugo Chapman před televizí a sledoval, jestli se Anglie probojuje houževnatou obranou švédského mužstva.

autoři: dka , Jana Samková
Spustit audio