Tipy na výlet ve Středočeském kraji

4. březen 2020

Festival zaniklých řemesel na zámku v Brandýse nad Labem. Výstava Vydra s bobrem ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně. Zimní prohlídky hradu Šternberk.

Udělejte si o víkendu výlet na Festival zaniklých řemesel. Na festivalu na zámku v Brandýse nad Labem vás přivítá téměř stovka řemeslníků a umělců, předvádějících skoro 60 řemesel a řemeslných technik. Uvidíte, ucítíte a budete mít možnost ochutnávky historických jídel, vařených jak v polní, tak i v černé zámecké kuchyni.

Parní oračka Libuše, jeden z nejvzácnějších sbírkových předmětů v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi na Kutnohorsku, letos slaví 115 let. Spolu s parní oračkou Přemysl je součástí jediné dochované parní orební soupravy v Česku. Převratný vynález ve druhé polovině 19. století umožnil strojní lanovou orbu a stal se na dlouhá desetiletí nejefektivnějším způsobem orby. Zajeďte se o víkendu na Libuši s Přemyslem podívat. 

Čtěte také

Od tohoto čtvrtka máte možnost navštívit výstavu Vydra s bobrem ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně. Výstava spojená z projektů Čus vydrus! Českého nadačního fondu pro vydru v Třeboni a Zaostřeno na bobra od Základní organizace Českého svazu ochránců přírody představí dva druhy chráněných živočichů, které se postupně dostávají i do okolí Kladna.

Zimní atmosféru hradu Český Šternberk si budete moci užít tuto sobotu i neděli. Prohlídky hradu začínají vždy v 13 hodin. 

Hrad Karlštejn nabízí tento víkend prohlídku I. okruhu vlastním tempem bez doprovodu průvodců. Správa hradu tak vychází vstříc četným žádostem ze strany veřejnosti právě o tuto formu prezentace. První víkend v březnu bude otevřeno od 9:30 do 16:00.

autoři: Naděžda Hávová , vla
Spustit audio

Více z pořadu