Teritoriální chování zvířat

12. srpen 2002

S námluvami a celým procesem rozmnožování je úzce spojeno teritoriální chování. Už v roce 1920 prvně u ptáků Angličan H.E.Howard upozornil na skutečnost, že živočichové žijí v omezených prostorech, pro které se vžil pojem teritorium.

Dokonalá znalost omezeného prostoru má výhodu nejen při získávání vhodné potravy, ale má velký význam i pro bezpečnost majitele území a především samice a mláďat. Není proto náhodou, že samice si vybírají především samce s "bytem" - vhodným teritoriem. Proto si živočichové začínají obhajovat získané území poměrně dlouho před námluvami.

Velikost jednotlivých teritorií souvisí s potravní nabídkou, velikostí majitele a jeho způsobem obživy. Dravci a šelmy musejí mít tak velká teritoria, aby si pravidelným lovem kořist nevyhubili. Velké kočkovité šelmy, jako je tygr, mají teritorium rozlehlé od 70 do 100 kilometrů čtverečních, naopak malé ještěrky jen desítky metrů. Teritorium páru arktických chaluh příbuzných rackům v době přemnožení lumíků měří jen 19 hektarů. Potravní teritoria známe běžně u kolibříků a strdimilů, kteří se živí nektarem květů. U afrických strdimilů většina samců obhajuje území s určitým počtem květů proti všem ptákům, kteří se živí nektarem. U strdimilů a kolibříků samci s nejlepší produkcí nektaru v teritoriu jsou i nejvyhledávanějšími partnery při rozmnožování.

Lev s lvicí

Zvířata samozřejmě nedovedou stavět ploty, aby si svůj soukromý pozemek vymezila, ale využívají nejrůznější typy značek. Zejména savci využívají značek pachových, i ta nejmenší psí plemena neopomenou při procházce využívat tradiční vlčí značku - moč. Psi si dokonce moč šetří, aby jim stačila na všechna značkovaná místa. Páchnoucí močí značkují i kočkovité a kunovité šelmy a většina poloopic. Pachové žlázy vytvářející silně páchnoucí sekret mají i jeleni a antilopy.

Mnoho zvířat označuje svá teritoria optickými signály, motýlice, vážky, ale i kolibříci označují své teritorium demonstrativním oblétáváním svého území. Samci mořských krabů jednoho rodu vytvářejí zdaleka viditelnou značku vysokými pyramidami z písku.

Mnoho živočišných druhů označuje své teritorium zvukově, například cvrčci, kobylky, ale i některé ryby, obojživelníci a plazi.

autor: Zdeněk Veselovský
Spustit audio