Světem salátů

18. srpen 2003

Saláty patří k velmi oblíbeným zeleninám. Dalo by se říci, že jsou společně s rajčaty nejoblíbenější. Zpravidla mají krátkou vegetační dobu, a proto jsou ideální jako předplodina, meziplodina nebo plodina následná.

Hlávkový salát

Registrovaných odrůd hlávkových salátů je u nás přes sto a stále přibývají nové. Dělíme je na jarní a letní a na saláty ozimé.

Saláty listové

Tyto saláty tvoří samostatnou skupinu. Jsou to tzv. saláty k česání, tedy pro postupnou sklizeň listů. Je to velmi nesourodá, ale zajímavá skupina. Listy mají často zvláštní tvar, jsou různě zbarvené, zkadeřené, vykrajované. Nejznámější je asi odrůda Dubáček, která byla registrována v roce 1986.

Salát

Salát římský

Tento salát je znám lidstvu již velmi dlouho, byl vyobrazen již na starých egyptských svitcích. Moderní odrůdy tvoří podlouhlou hlávku. Snáší velmi dobře vysoké teploty, ale je mimořádně citlivý na mráz. Vysévá se koncem března a ven jej vysazujeme ve druhé polovině května.

Ledový salát

Jde o zvláštní formu salátu hlávkového, která vznikla koncem 19. století ve Spojených státech. Listy jsou velké, někdy různě vlnité a křehké. Pevné, uzavřené hlávky mohou dosahovat úctyhodných rozměrů. Je citlivý na mráz, ale ve vedrech nevybíhá do květu. Vyséváme ho od března do července.

autor: František Urban
Spustit audio

Více z pořadu