Svět knihy poprvé v Plzni

21. září 2018 11:15

Dnes a zítra bude DEPO2015 hostit první ročník festivalu Svět knihy Plzeň. 65 vystavovatelů zaplní dvě haly a v doprovodném programu je nachystáno přes 80 pořadů.

Dva dny nabité literaturou nabídne 1. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Plzeň, který se koná 21. a 22. září v kreativní zóně DEPO2015. Knižní produkce vystavovatelů, jichž je celkem 65, bude doplněna o knihkupectví Kosmas. Návštěvníci tak budou moci nakoupit knihy autorů, kteří se veletrhu osobně zúčastní, mimo jiných to bude Alena Mornštajnová nebo Josef Formánek. Doprovodný program, čítající na 80 nejrůznějších pořadů, se bude konat nejen v prostorách depa, ale i v dalších plzeňských lokalitách, například v Loosových interiérech či Plzeňském Prazdroji.

RADIOAKTIVITA PLZEŇ
Aktivity Tvůrčí skupiny Drama a literatura Českého rozhlasu  představí slovesní dramaturgové Petra Kuna Hynčíková a Dominik Mačas. V bohatém sledu audio ukázek se můžete těšit mimo jiné na nejnovější román Vratislava Maňáka Rubikova kostka, básnickou skladbu Liao I Wua v podání Pavla Zajíčka, dadaistický Kabaret Kajbar nebo rozhlasovou pohádku Tomáše Dianišky. Ukázky pořadů, které vznikají v Českém rozhlase Plzeň, uslyšíte dnes mezi 15. a 16. hodinou v kavárně kreativní zóny DEPO2015

V programu je zastoupena většina žánrů, od prózy či poezie, sci-fi a fantasy přes komiksy až po populárně naučnou a odbornou literaturu. „Těší nás, že téma Literaturou ke vzdělání, jež jsme si pro letošní rok určili jako zásadní, otevře hned v pátek dopoledne Tomáš Sedláček v besedě s názvem Literatura faktu a její dluh vůči beletrii. K hlavnímu tématu se váže i další páteční pořad pro školy, a to povídání s Tomášem Němečkem a Tomášem Chludem o jejich knize Tomáš Garrigue Masaryk očima slečny Alice a mistra Viktora. Pozvat můžeme i na čtení řady dalších tvůrců tohoto žánru, jako Marka Tomana či Jiřího Grygara, program připravili i nakladatelé vysokých škol,“ vysvětlil dramaturg programu Guillaume Basset.

Festival připraví debaty s osobnostmi

V rámci doprovodných akcí se uskuteční několik kulturně politických debat, mimo jiné se švédským autorem Janem Guillou, s novinářem Ondřejem Kundrou či s čínským exilovým básníkem a aktivistou Liao I-wuem. Z českých spisovatelů si na téma fikce a pravdy pohovoří Kateřina Tučková a Marek Šindelka. „Zajímavé bude si poslechnout básníky Petra Hrušku a Milana Děžinského, poprvé se českému publiku představí izraelský básník Amir Or a bude příležitost poznat poezii čínského básníka Liao I-wua a básnířky Liou Sia. V pásmu poezie se rovněž představí básníci Plzeňska,“ pozval dramaturg.

Kromě již zmíněných zahraničních hostů na veletrh zavítá německá autorka scénářů a prózy Bettina Hartz, ve Skotsku žijící Paul Millar a v neposlední řadě trojice Poláků – Zbigniew Czendlik, Mariusz Surosz a Mariusz Szczygiel. Na páteční dopoledne jsou naplánovány především pořady pro školy. Na veletrhu budou moci návštěvníci zhlédnout několik výstav, například expozici Pocta Rychlým šípům. Česká historie, konkrétně léta komunistického režimu, bude prezentována instalacemi Fotbal v undergroundu a Příběhy 20. století.

Vstupné na akci je 80,- Kč, zlevněné 40,- Kč, pro školní skupiny 20,- Kč. V ceně lístku je vstup na promítání filmu Úsměvy smutných mužů, výstavu „100PY“ a 50% sleva na vstup do Muzea knihtisku a knihy v Plzni.

autor: Michaela Svobodová
Spustit audio