Švestky, jablka, med. Medvěd na Zlínsku i Valašsku hledá potravu, lidé by se k němu neměli přibližovat

18. září 2018

Medvěd putuje po Zlínském kraji, objevil se jak na Valašsku, tak i na Zlínsku

Poslední stopa se objevila dnes ráno, kdy mladého medvěda zachytila fotopast u Vysokého Pole. Lidé medvěda nafotili také minulý týden ve Vranči a včera u Doubrav a Březůvek. „Těžko říct, kam se vydá, hledá si potravu a pohybuje se tam, kde nějaká je,“ říká František Šulgan, přírodovědec ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Pokud medvěd nenajde potravu v lese, hledá ji jinde. A nyní je to především ovoce a med. „Objevuje se tam, kde jsou švestky, jablka a včelí úly. Dělá si zásoby na zimu a teď potřebuje rostlinou stravu,“ vysvětluje Šulgan.

Kolem Zlína se toulá medvěd. Pravděpodobně přišel z Beskyd, lidé nemají panikařit

Medvěd u Doubrav

Nedaleko Zlína se objevil medvěd. Lidé ho viděli v Doubravách i v Březůvkách.

Podle něj musí mít lidé před šelmou respekt, ne strach. „Není to cirkusové zvíře, doporučujeme nepřibližovat se, nedráždit, nesnažit se ho odehnat od stravy,“ říká Šulgan.

Za bezpečnou vzdálenost považuje přírodovědec vzdálenost tak dvacet metrů. Obezřetní by měli být především včelaři, kteří mají úly na samotách nebo u lesa.

Pokud lidé medvěda potkají, neměli by utíkat, ale pomalu vycouvat.

Lidé podle přírodovědce žijí ve zkumavce, mají pocit, že mohou chodit a jezdit všude. „A když jim něco jako je právě medvěd jejich plány překazí, tak hned chtějí radikální řešení,“ říká Šulgan.

V Beskydech jako v jediných horách v Česku se medvěd pravidelně objevuje už 45 let. „Někdy je jeden, někdy tři. Dostávají se ze Slovenska, třeba v Malé Fatře je jich šedesát až osmdesát,“ říká Šulgan.

Související