Svatá Ludmila, ruční opisování bible i varování před potomky diktátorů a šmejdy. To byl letošní Velehrad

Podle odhadů pravidelných návštěvníků slavností na Velehradě se mše zúčastnilo asi 30 000 lidí.

Sté výročí vzniku Československé republiky dnes při slavnostní bohoslužbě na Velehradě připomněl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.  "Nestačí hltat informace, které nabízejí falešný pocit, jako bychom už věděli všechno. Je třeba hledat skutečnou moudrost," uvedl v kázání Graubner.

"Neseme zodpovědnost za skutečnosti, které nahánějí strach nejen tím, že roste politický vliv potomků diktátorů. To je jen jeden z důsledků naší slepoty a neschopnosti vidět v souvislostech, ptát se po příčinách a důsledcích či ukazovat ochotu vzdát se nějakých příjemností a dívat se dál než na přítomnost a na své vlastní já. Proto neumíme odhalit novou tvář ideologie, když ji šíří někdo jiný. I když marxismus přesedlal z oblasti ekonomiky do oblasti kultury, stále bere svobodu, rozvrací řád a budí nenávist," uvedl Graubner.

Připomněl svaté Cyrila a Metoděje, kteří položili základy křesťanské kultury i státnosti. "Pohled do dějin nám ukazuje, že nejlepší plody našeho národa vyrostly vždycky z evangelia, které bylo přijato do života, které bylo přeloženo do řeči skutků. Ani dnes nemůžeme udělat pro náš národ nic lepšího, než se nechat vést boží moudrostí. Falešné ideologie, nepoctiví populisté, třeba mezi politiky, ani ´šmejdi ́ mezi obchodníky nás nemohou zmást, když budeme moudře stavět na Božím slově," řekl Graubner.

Slavnostní mše na Velehradě
Slavnostní mše na Velehradě

Ostatky svaté Ludmily byly poprvé v historii vystavené v bazilice na Velehradě. Lebka patří k nejvzácnějším skvostům svatovítského pokladu. Podle historiků přijala Ludmila křest na Velehradě roku 882.

Svatá Ludmila na Velehradě
Svatá Ludmila na Velehradě

Poutníci na velehradských Dnech lidí dobré vůle pokračovali v ručním přepisování bible. Takzvaný Velehradský rukopis začal vznikat před 14 lety. Doposud byla přepsána více než polovina Starého zákona a téměř celý Nový zákon.

Přepisování si nenechal ujít Radek Křenek z Hovězí na Vsetínsku i s osmiletým synem Richardem. Společně opsali sedmý a osmý verš ze Zjevení svatého Jana. "Člověk cítí, že takovou maličkostí se zapojí do něčeho, co má svůj efekt. Je to tu krásné, atmosféra je tady úžasná," řekl ČTK Křenek.

Ruční přepisování bible
Ruční přepisování bible
Ruční přepisování bible

autoři: rv , Libor Netopil
Spustit audio

Související