Švábí zombie

14. prosinec 2007

Zombie neboli oživlé mrtvoly se obvykle vyskytují v béčkových filmech a rituálech voodoo. Umění, jak takovou zombie stvořit, ovšem ovládá také vosa druhu Ampulex compressa.

Vosa, která obývá tropické oblasti Afriky, Indie a Pacifické ostrovy, šváby nezbytně potřebuje jako potravu pro své larvy. To u hmyzu není nic neobvyklého, ovšem obvyklý postup vypadá tak, že parazit svou oběť zcela paralyzuje. Vosy Ampulex compressa jsou mnohem sofistikovanější - švába nezbaví schopnosti pohybu, pouze vlastní vůle.

Vosa, která hodlá naklást vajíčka, si nejprve najde vhodného švába. Toho rychlým bodnutím do hrudi dočasně paralyzuje, což jí poskytne čas na druhé žihadlo - které jde přímo do švábího mozku, kde vypustí koktejl jedovatých látek. Ty mají za následek, že šváb se od nepoměrně menší vosy nechá uchopit za tykadlo a poslušně odvést do vosího hnízda. V něm pak šváb slouží jako potrava larvám, které se vylíhnou z vosích vajíček.

Toto chování je dobře zdokumentováno, ale podstatu působení vosího jedu vědci zatím tak úplně neznali. Biologové z Univerzity Ben-Gurion v Izraeli předpokládali, že jed blokuje fungování některého neurotransmiteru. Experimenty jejich teorii potvrdily a ukázaly, že vosí jed blokuje receptor pro oktopamin - biogenní amin, který u hmyzu ovlivňuje pohyb.

Biologové podle článku v Nature zjistili, že "švábí zombie" mohou zpět k životu přivést injekcí látky, která receptory pro oktopamin reaktivuje. Stejně tak se ukázalo, že dávka látky, která specificky blokuje právě receptory pro oktopamin, má na šváby stejné účinky jako žihadlo vosy Ampulex compressa.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio