Srpnové práce na zahrádce

20. srpen 2004

V srpnu už jsme za vrcholem vegetační doby, kdy dlouhodobé kultury se už nedají vysévat, takže se můžeme zaměřit jen na výsev některých kultur krátkodobých, jako je např. špenát, ředkvička apod., nebo na druhy, u kterých počítáme s přezimováním. Z těchto druhů je nejvíce pěstovaná a nejoblíbenější cibule kuchyňská, kterou pěstujeme několika způsoby.

Hodně zahrádkářů pěstuje cibuli ze sazečky. Ta je jednak velice spolehlivá, je velice raná, je výnosná, ale má jeden nedostatek, na který se často zapomíná - není tak skladovatelná, jako jsou jiné cibule. K pěstování ze sazečky jsou vhodné jen některé odrůdy.

Cibule kuchyňská

Druhý způsob je jarní výsev - sázíme co nejdříve na jaře, kdy se v hustém výsevu semena vysejí, potom je vyjednotíme a sklízíme podle odrůd. Do této skupiny spadá největší počet odrůd. Tímto způsobem získáme cibule, které jsou určeny jednak k dlouhodobému skladování, ale můžeme je jako mladé sklízet prakticky kdykoliv. Pokud chceme cibuli z jarního výsevu skladovat, musíme ji tehdy, když cibule začne poléhat, vytahat a nechat ji na záhoně rozloženou, aby zatáhla.

autor: Eva Pekárková
Spustit audio