Sportovní hry Makabiáda letos proběhly v Boskovicích

28. září 2008

Boskovice, město s jedním z nejzachovalejších židovských ghett a bohatou židovskou historií, si vybralo pražské sdružení Hakoach pro pořádání židovských sportovních her neboli Makabiády.

Jako každý rok tak i letos se o druhém zářijovém víkendu sešli židovští sportovci na svých sportovních hrách zvaných Makabiáda. Tento název odkazuje k slavnému povstání židovských bojovníků "makabejců" proti utlačovatelům před více než 2000 lety. Makabiády jako stejnojmenné celosvětové židovské sportovní hnutí zažily rozkvět již před 2. světovou válkou. V meziválečném období českoslovenští židovští sportovci dokonce reprezentovali zem na mnoha mezinárodních mistrovstvích a olympiádách.

Německý nacismus a následná bolševická perzekuce u nás udusily život židovských obcí. Až po roce 1989, kdy plně obnovily svou někdejší bohatou činnost, se několik nadšenců rozhodlo znovu oživit i dříve tolik slavnou historii židovského sportu. Tak se začaly pořádat i pravidelné sportovní hry, Makabiády.

Ve snaze připomínat si bohatou historii českých a moravských Židů je každý rok pro pořádání her zvoleno jiné město, vždy úzce spjaté s židovskou historií. Letošní Makabiáda byla již 14. v pořadí a jejím dějištěm se staly Boskovice.

Záštita a podpora hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka, překrásné město, sluníčko, optimismus, dobrá nálada a všudypřítomný duch přátelství napomohly úspěchu letošních her. Byly zahájeny v pátek 19. září bohoslužbou v místní synagoze, po níž následovalo představení brněnského HaDivadla s hrou Arnošta Goldflama. Následující den už patřil sportu. České Makabiády nezdobí vrcholné profesionální výkony. Ve sportovním zápolení se samozřejmě jeden snaží překonat druhého, ale často, tak jako u všech amatérských sportovců, jde především o překonávání sebe sama.

Sportovní zápolení začalo hned ráno v sobotu 20. září v boskovickém sportovním centru Modrá věž. Házelo se koulemi na bowlingu, odpaloval míček o stěny při squashi, někteří se snažili přechytračit soupeře při badmintonu. Odpoledne se v areálu Červená zahrada hrál volejbal, tenis a nakonec závodili plavci.

V neděli proběhly soutěže ve stolním tenisu a celá Makabiáda vyvrcholila přátelským fotbalovým zápasem mezi výběrem boskovického zastupitelstva a borci z Hakoach v mezinárodním složení - Česko, Slovensko a Anglie. Výsledek byl nejistý do úplného závěru a nakonec v penaltovém rozstřelu zvítězili reprezentanti židovské komunity.

Čtrnáctá makabiáda v Boskovicích ovšem neznamenala jen sportovní zápolení. Na večer po prvním sportovním dnu byl připraven bohatý kulturní program: Izraelské tance v podání prostějovského souboru Rut, klezmer band Létající Rabín, vystoupení Hany Frejkové. To vše za účasti boskovického starosty Jaroslava Dohnálka, v pohodě a s dobrou náladou všech zúčastněných.

Na 14. Makabiádě vyhrál každý, kdo do Boskovic přijel. Nyní se je už možno těšit na příští, 15. Makabiádu. Uskuteční se v Praze příští rok mezi 11. a 13. zářím.

autor: Petr Wellemín
Spustit audio