Sokoli v srdci velkoměsta - zahájeno!

16. duben 2002

Dnes byl zahájen druhý ročník projektu "Sokoli v srdci velkoměsta", jehož cílem je umožnit nejširší veřejnosti nahlédnout do dění, které nelze jiným způsobem sledovat, a současně informovat o problematice ochrany vzácných a ohrožených dravců. Český rozhlas Online ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody a řadou dalších partnerů připravil dva internetové přímé přenosy z hnízd sokolů stěhovavých - z Týnského chrámu v Praze a z katedrály sv. Bartoloměje v Plzni.

Sokol stěhovavý patří k celosvětově ohroženým druhům. V České republice v současnosti hnízdí deset až dvanáct párů, z nich ovšem pouze dva ve městech. V Praze se sokoli poprvé pokusili zahnízdit v roce 1995, úspěšně však vyvedli mláďata až o rok později. V Plzni, kde byli sokoli uměle vysazováni, hnízdí od roku 1998 a mláďata odchovali poprvé předloni.

V Praze je hnízdo sokolů sledováno dvěma kamerami. Zatím je však stále navštěvuje jen samička Týna, kterou občas vystřídají poštolky nebo holubi. Její partner Tycho pravděpodobně zahynul a jiného partnera se zatím Týně nepodařilo najít.

Tři opeřené obyvatele Prahy a Plzně - sokola, kavku a rorýse - představuje interaktivní aplikace na www.rozhlas.cz/sokoli. Úspěšní řešitelé mladší 12 let dostanou plakát s reprodukcí obrazu Pavla Procházky

Plzeňští sokoli Anna a Prokop, které sleduje pouze jedna kamera, naproti tomu zahřívají čtyři vajíčka. Líhnutí mláďat se dá očekávat na přelomu dubna a května.

Oproti loňskému roku nabízí projekt Sokoli v srdci velkoměsta obraz nejen ve formátu WebVideo, ale také RealVideo. První z nich je vhodný spíše pro uživatele připojené komutovanými linkami a druhý pro ty, kdo jsou připojeni pevnými linkami. Samotné stránky jsou opět obohaceny množstvím kontextových informací a interaktivními prvky. Zásadní novinkou je hra, která představuje obyvatele pražských a plzeňských věží - sokola, kavku a rorýse.

Na projektu se podílí celá řada partnerů a sponzorů, např. Escad Trade, Cesnet, Coprosys nebo Datasec. Nemyslitelná by byla realizace projektu bez celé řady spolupracovníků, kteří se na něm podílejí bez nároku na odměnu.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio

Více z pořadu