„Slavnostně přísahám…“ Bílý dům na dosah

18. leden 2017

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA. Tedy pokud složí přísahu. Jak si s ní poradili jeho předchůdci? Poslouchejte unikátní nahrávky z Archivu ČRo.

První pochází z 20. ledna 1937, kdy Franklin Delano Roosevelt začal druhé funkční období. Slib složil do rukou nejvyššího soudce Ch. E. Hughese. Přísahal na starobylou rodinnou Bibli z roku 1686, kterou přivezli jeho předci z Holandska. Písmo svaté je vůbec tradičním atributem přísahy, i když byli tři prezidenti, kteří je nepoužili: John Quincy Adams, Franklin Pierce a Theodore Roosevelt.

Franklin D. Roosevelt

Druhý zvukový snímek zachycuje inauguraci Johna Fitzgeralda Kennedyho. Ceremoniál obohatil básník Robert Frost, který recituje oslavnou báseň „The Gift Outright“. Můžete si ji poslechnout spolu s prezidentskou přísahou.

J. F. Kennedy

Na poslední ukázce z roku 1977 skládá Jimmy Carter přísahu do rukou soudce Warrena E. Burgera.

Jimmy Carter

Co se děje před Kapitolem

Před budovou zákonodárného sboru se jednou za čtyři roky odehrává okázalá podívaná. V den inaugurace, 20. ledna, se hlavní město Washington, D. C. zahalí do bezpočtu státních vlajek. Esplanády a široké bulváry zaplní statisíce návštěvníků a na pódiu před Kapitolem se shromáždí nejvyšší zástupci americké federální moci. Obklopí je reportéři zpravodajských agentur z celého světa. Společně vyslechnou přísahu, kterou budoucí šéfové Bílého domu skládají zpravidla do rukou hlavního soudce Nejvyššího soudu USA.

Znění slibu
Američtí prezidenti přísahají věrnost Ústavě Spojených států již od roku 1789, kdy se poprvé konala slavnostní inaugurace George Washingtona v New Yorku. Podle ní musí každý prezident složit před nástupem do úřadu následující slib: „Slavnostně přísahám (nebo slibuji), že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států“.

Po přísaze obvykle následuje inaugurační projev, který je vždy zevrubně analyzován politickými komentátory. Ostatně se věří, že špatný proslov je předzvěstí slabého prezidentství. Program pokračuje obědem s vybranými hosty a odpoledním velkolepým průvodem po hlavní washingtonské třídě Pennsylvania Avenue. Oslavy zakončují série večerních plesů, které se konají již od časů Jamese Madisona.

Historické okénko – čím se jezdívalo přísahat
Až do roku 1933 skládali prezidenti slib vždy 4. března. Čtyřměsíční prodleva mezi listopadovou volbou a březnovým nástupem do úřadu vycházela z předpokladu Otců zakladatelů, že nový prezident potřebuje nejen dostatek času na sestavení vládního kabinetu, ale také na cestu ze vzdálených končin země do hlavního města. Ostatně prvních osm prezidentů cestovalo na inauguraci drožkou či na koňském hřbetě. Vlak poprvé použil v roce 1841 William Henry Harrison a teprve o 80 let později jel Warren G. Harding na přísahu v pohodlném kabrioletu. Během Velké hospodářské krize bylo třeba urychleně řešit ekonomické problémy země, a tak byl přijat 20. dodatek k Ústavě, který posunul datum inaugurace právě na 20. leden.

Čtěte také

autoři: Tomáš Bělohlávek , Michal Ježek
Spustit audio