Slavnost Kwita Izina ve Rwandě

24. červenec 2008

Rwandský úřad pro turismus a správu národních parků (ORTPN) přišel v roce 2005 s nápadem uspořádat slavnostní ceremoniál spojený s pojmenováním nově narozených horských goril. Gorilí křtiny, slavnost Kwita Izina, se od té doby konají každoročně za stále většího zájmu světových ochranářských organizací.

Letos festival proběhl 21.června 2008 a jméno při něm dostalo 20 malých goril z národního parku Volcanoes. Každý rok je svátek věnován určitému tématu, letošní motto znělo "Péče o přírodní prostředí se týká nás všech". Akci navštívilo přes 100 osobností nejen z mezinárodních ochranářských organizací, ale také ze světa obchodu a z politické scény. Čestným hostem byl rwandský premiér Bernard Makuza, dále Emmanuel Bugingo, vedoucí rwandské pobočky The Gorilla Organization, a také rwandská první dáma Jeanette Kagame.

Více než třetina celkové populace goril horských žije ve Rwandě (jejich počet se odhaduje na 320). Na světě podle odhadů zbývá již jen 750 jedinců tohoto druhu. Po problémech v posledních desetiletích se konečně dostává ochrana goril do popředí zájmu. Ohrožené horské gorily stále přežívají v oblasti horského masívu Virunga, pásmu vulkanického pohoří na hranicích Rwandy, Demokratické republiky Kongo a Ugandy.

Gorilí samec při hostině

Gorilám se začíná blýskat na lepší budoucnost díky práci národních ochranářských institucí, místních obyvatel na všech třech stranách hranice a mezinárodních neziskových organizací, kterým se daří prosazovat kroky na ochranu goril. Rwandská vláda podporuje rozvoj turismu v podobě tzv. gorilí safari. Předpokládá se, že mezinárodní návštěvníci, kteří chtějí pozorovat gorily ve volné přírodě, přinesou do oblasti dostatečné příjmy nutné pro výstavbu potřebné infrastruktury, ale také pro fungování záchranných projektů, které musejí být pro vývoj celého území národního parku určující. Již před lety poskytlo několik mezinárodních ochranářských organizací a soukromých dárců finanční a lidské zdroje pro ochranu goril v této oblasti a dnes se pokoušejí v započaté práci pokračovat, navzdory tomu, že neklid v oblasti ještě zcela neutichl. Pro ORTPN je ochrana goril tou nejdůležitější prioritou a ekoturistiku považuje za základ pro ochranu přírodního prostředí.

Ceremoniál známý jako Kwita Izina, kdy nově narozené děti dostávají jméno, je zakořeněn v místní tradici již po staletí. Jeho využití pro pojmenování gorilích mláďat v národním parku pomáhá rozvíjet zájem o gorily a podpořit jejich ochranu. Jména přidělená gorilám hrají později významnou roli při výzkumu goril - lze snáze monitorovat jejich vývoj, pohyb v rámci gorilích skupin apod. Před tím, než vznikla tato veřejná slavnost, byla jména přidělována gorilkám také, ovšem jen neoficiálně, pouze v kruhu pracovníků národního parku. Od roku 2005 probíhá slavnost za přítomnosti a také aktivní účasti veřejnosti.

Horské gorily v národním parku Volcanoes, Rwanda

A jaká se vybírala jména? Například The Gorilla Organization zvolila po dlouhých úvahách pro jednu z nádherných goril jméno Igitangaza, což znamená v rwandštině "Zázrak". Její narození bylo pro strážce parku velkým překvapením. Často se totiž stává, že narození jednotlivých mláďat strážci ani nečekají, protože se na samicích někdy nedá poznat, že jsou v očekávání. Navíc samice Iziza, matka Igitangazy, byla už relativně starší a nepředpokládalo se, že ještě bude mít mládě. Igitangaza, známá krátce jako Igi, se narodila v gorilí skupině Shinda, která je sledována výzkumníky a která žije v oblasti mezi pohořími Karisimbi a Visoke v národním parku Volcanoes, blízko místa, kde je pochována Dian Fosseyová. Skupinu tvoří 30 jedinců a zahrnuje i několik gorilích samců.

Celá akce se snaží zajistit budoucnost gorilám ve Rwandě a finančně pomoci těm, kteří se o jejich ochranu každodenně starají. Letos proto nebyla událost tvořená jen gorilím křestem, ale také slavnostní večeří, která si kladla za cíl získat co největší množství finančních prostředků na záchranné projekty.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení