Simpsonovi: Čarodějnický speciál - Nervy v kýblu bublin

2. červenec 2009

Homer, Marge, Líza, Bart, Maggie a desítky dalších čtyřprstých postaviček z animovaného seriálu Simpsonovi začali před 20 lety vytvářet nový fenomén. A tento fenomén své působení rozšiřuje i komiksovou formou.

"Varování ministra zemědělství: Tyto ponuré příběhy a bestiální bonusy můžou způsobit, že zemřete smíchy!"

Je to již podruhé, co se u nás oficiálně objevuje světoznámá žlutá rodinka se svými komiksovými příhodami. Zatímco prvotní Komiksové extrabuřty obsahují nové zápletky z běžného simpsonovského světa, Nervy v kýblu bublin navazují na tradiční speciály naplněné halloweensky hororovou atmosférou. Jak je jistě známo každému fanouškovi seriálu, v těchto čarodějnických dílech se může odehrát naprosto cokoliv. Na denním pořádku jsou krvavá usmrcení známých figurek a výjimkou není ani vyhlazení takřka celého Springfieldu.

Tentokrát na čtenáře čeká šestice příběhů, v níž se parodují klasická hororová díla. Líza posedlá Madonnou kupříkladu odkazuje na Vymítače ďábla Williama Friedkina, obří masožravá rostlina hladově požírající vše v dosahu zase připomene Malý krámek hrůz. S ohledem na to, že velké množství vtípků vychází právě z drobných nuancí a citací, není rozhodně na škodu znát filmové originály. Ačkoliv si však s parodickými maličkostmi scenáristé vyhráli, z většiny povídek stejně sálá dojem násilného "useknutí". Tvůrci, které tentokrát tvoří samá známá jména komiksového univerza, se museli potýkat s velmi omezeným prostorem, kvůli čemuž příběhům chybí plynulost.

Simpsonovi: Čarodějnický speciál (ilustrační foto)

Což ale dětem a puberťákům, pro které jsou Nervy v kýblu primárně určené, vadit pravděpodobně nebude. Pro ně tu je připraven dostatek komických dialogů a hlášek, jejichž kvalita se posouvá od nechápavého kroucení hlavou k sympatickým pousmáním. Je jasné, že humor vždy byl a bude ryze subjektivní záležitost. Někomu ke smíchu postačí opakovaný zásah do genitálií (viz druhý díl Transformers), jiný si užívá anarchistické bizarnosti Monty Pythonů. Komiksoví Simpsonovi se snaží zmapovat co nejvíce odrůd zábavy, tudíž hluchá místa pravidelně střídají ta povedená.

Simpsonovi: Čarodějnický speciál  (ilustrační foto)

Kniha je vedle hlavních příběhů naplněna ohromným množstvím drobných bonusů a všemožných "blbůstek". Povídky, vyprávěnky, průvodce, návody nebo vystřihovánky sice chvílemi působí jako nutná záplata na přebývající prostor, o který mohla být rozšířena nějaká ze šesti epizod, ale dobrý dojem z nich převažuje. Reklamní vložky v podání mimozemské dvojice Kang a Kodos kupříkladu patří k tomu nejzábavnějšímu a nejhravějšímu z celé sbírky.

Vyhráli si i překladatelé Petr Putna a Jiří Zenkl. Museli se totiž potýkat s popkulturními odkazy, které bylo s ohledem ke srozumitelnosti pro klíčovou skupinu nutné zasadit do českých reálií. Výsledek se drží v nadprůměru, ale na pár místech to přeci jen nevyšlo (doslovný překlad písní u povídky s Madonnou spíš škodí než vylepšuje). Tato charakteristika ostatně platí pro Nervy v kýblu bublin obecně. Dominuje sranda z oblíbeného prostředí Springfieldu, přesto se někdy zaskočí do bolestivého Kameňákova.

Simpsonovi: Čarodějnický speciál - Nervy v kýblu bublin, scénář Mike Allred, James Robinson, Jeff Smith, Peter Bagge, Evan Dorkin, Paul Dini, kresba Luis Escobar, Chris Roman, Phil Ortiz, Stephanie Gladden, Tim Bavington, Bill Morrison, překlad Jiří Zenkl, Petr Putna, nakladatelství Crew, 2008, 144 s.

autor: Martin Čuřík
Spustit audio

Více z pořadu