Seznamte se: Tim Burton vytvořil Střihorukého Edwarda z vlastního děsu

13. červen 2017

Kštice natužených černých vlasů, tvář mrtvolně bledá, upřený, vyděšený výraz. Oči, které vědí, že do tohoto světa nepatří. Podoba Střihorukého Edwarda s jeho tvůrcem není náhodná. „Edward se zrodil z utrpení v pubertě, vložil jsem do něj všechnu svou bolest,“ říká Tim Burton. Jeho rukopis nabízí kniha Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy.

Edward, nedokončený výtvor starého vynálezce, působí sice jako monstrum, ve skutečnosti je ale hodný. Když ho dáma Peggy vytáhne z tajemného hradu a vezme do města, ukazuje se, že i dost plachý. Ostatně zkuste si podat ruku s někým, kdo má místo prstů nůžky ostré jako břitvy. „Chlapečka s hřebíky v očích, stromeček zdobit těší. Vypadá to však divně. Nevidí, co kam věší,“ píše Tim Burton v krátké básničce zmíněné knihy, která jako by přiznávala, jaký zážitek si v sobě celoživotně nosí. Jeden z nejosobitějších filmařů se od dětství cítil jako outsider, kterému nikdo nerozumí a který má mezi nejlepšími kamarády deprese.

Malý Tim i dospívající mladík vyrůstali s pocitem, že jsou divní a protože se do reálného světa nehodili, vytvořili si vlastní. Bohatě probarvený a prokomponovaný. Režisér Tim Burton, ale i scénárista a producent, ho později mnohokrát využil. Rok před filmem Edward Scissorhands (1990) dokončil Batmana a postupně si vydobil další a další úspěchy Planetou opic, Karlíkem a továrnou na čokoládu, Mrtvou nevěstou Tima Burtona nebo třeba Alenkou v říši divů 3D. Svůj rukopis neztratil − dále rozvíjel schopnost imaginace, empatii vůči děsivým prožitkům, ale i touhu po dobrodružství, pohádkovost, laskavost a smysl pro humor.

Střihoruký Edward se stal kultovní postavou a symbolem teenagerů

„Když se dozvíte, že se vaše práce někoho dotýká, je to ten největší kompliment, který můžete dostat. Je to něco, co si nemůžete naplánovat, nesmíte nad tím moc přemýšlet, ale když se to pak stane, je to velmi mimořádná věc,“ řekl před několika lety na návštěvě Prahy Českému rozhlasu. Výstava, která ho právě obklopovala, zněla výmluvně. „Tim Burton a jeho svět.“

Vzkaz a podpis Tima Burtona v jeho vlastní knize
autor: Michal Ježek
Spustit audio