Šestnáctiletý student sepsal historii zaniklé obce Krásná Hora. Na knize pracoval čtyři roky

9. srpen 2015

Zaniklé obce našeho pohraničí stále přitahují pozornost turistů, ale i badatelů. Tím určitě nejmladším je teprve šestnáctiletý student Luděk Němec z Budějovic, který se rozhodl zpracovat a knižně vydat historii dnes už neexistující vesničky Krásná Hora na Volarsku, její části zvané Spálenec a také nedaleké Mlaky a Kamenné Hlavy.

„Přivedli mě k tomu rodiče, se kterými jsem tu lokalitu často navštěvoval už od dětství. Časem mě začala zajímat historie toho místa, začal jsem shánět informace a potom už jsem jich měl tolik, že by byla škoda je nezveřejnit,“ říká.

Materiál dával dohromady čtyři roky, od doby, kdy nastoupil na víceleté gymnázium. „Nejprve jsem čerpal z knih, potom jsem se v doprovodu maminky vydal do archivu. Tam jsem archiváře asi trochu překvapil - když jsem s nimi předtím komunikoval po emailu, nenapadlo je, kolik je mi let,“ komentuje Luděk Němec.

Jeho samotného překvapilo, že o šumavské lokalitě se dá najít mnoho informací. Do knihy přidal historické fotografie z vlastní sbírky, statistiky počtu obyvatel a domů a setkal se i s lidmi, jejichž předkové z vesnice pocházejí.

Oblíbené části Šumavy by se rád věnoval i nadále, ačkoli ještě nemá vytipované konkrétní místo k průzkumu. Rozhodně už ale ví, že by se rád stal historikem.

Celý název jeho první historické knihy zní Krásná Hora, Schönberg im Böhmerwald s podtitulem Historie zapomenuté šumavské tkalcovské vsi. Její křest se uskuteční ve středu 12. srpna ve 14 hodin v Informačním středisku Správy NP Šumava ve Stožci.

Rozhovor s Luďkem Němcem přináší pořad Literární matiné, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Dále se dozvíte, že českobudějovický spisovatel Jiří Březina vydává po úspěšné prvotině druhou detektivku.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.