Šelmy v ústecké zoo se dočkají nových výběhů

25. listopad 2006

Na dvou hlavních frontách pokračují i v poměrně nepříznivém počasí stavební práce uvnitř areálu ústecké zoo. Rozsáhlou rekonstrukcí prochází výběh medvědů malajských. Kromě zbrusu nového malovaného pozadí z prostředí jihovýchodní Asie, kde tito tropičtí medvídci žijí, se bude celý výběh pyšnit zcela novým designem, jehož součástí bude i umělý vodopád.

Vedle zatraktivnění celého prostoru z pohledu návštěvníků jde i o to, aby zvířata ve svém venkovním výběhu nalezla co nejpřirozenější prostředí.

Malajští medvědi žijí v tropických pralesích, potřebují dostatek prostoru ke šplhání, což je jejich přirozený způsob pohybu, velmi rádi se vyhřívají na sluníčku a také chladí ve vodě. Jako správní medvědi potřebují také dostatek soukromí a možností úkrytů.

V průběhu několika týdnů dojde také k navýšení počtu těchto šelem. Kromě kmenové čtyřčlenné skupiny se z dočasného pobytu v Zoo Praha vrátí mladá samice Cindy a z Barmy pak dorazí pár mladých zcela nepříbuzných medvědů. Pro tak vysoký počet medvědů bude nesmírně náročné stanovení denního režimu tak, aby žádná ze skupin neměla pocit jakékoliv diskriminace.

Rekonstrukce výběhu je jednou z důležitých součástí stanovení tohoto režimu. Druhou významnou akcí je výstavba zcela nového výběhu a nor pro rosomáky. Tyto udatné šelmy z čeledi kunovitých u nás chová pouze Podkrušnohorský Zoopark Chomutov a ještě nikdy se v naší republice nepodařila odchovat mláďata. Nový výběh vzniká pod sovími klíckami a měl by poskytnout dostatečný životní prostor mladému páru rosomáků, které se naší ZOO podařilo získat ve Finsku.

Rosomák

Obě stavby by měly být dokončeny ještě do konce letošního roku, slavnostní přivítání rosomáků je plánováno na 27. prosince v rámci tradičního Vánočního zpívání v zoo.

autor: Roman Nešetřil
Spustit audio