Sbírka pro Wehrmacht - 1942

24. leden 2013

Rozhlasové archívní snímky jsou plné protikladů - ostatně stejně jako naše dějiny. Reportáž Josefa Cincibuse, která byla vysílána třetí týden v lednu roku 1942, je svědectvím temnějších dnů této země.

Tři dny před tím byla v Protektorátu Čechy a Morava z podnětu presidenta Emila Háchy zahájena sbírka zimních potřeb pro německou brannou moc. V té době se německá vojska na východní frontě pokoušejí v arktické zimě dobít Moskvu a zůstanou měsíce v ruském obklíčení. Podle oficiálních zpráv v protektorátním tisku němečtí vojáci jako pevná hráz hájí Evropu a „naši domovinu“ před hrůzami války. Zimní vybavení, které tehdy věnovali čeští občané, se k wermachtu na východě dostane s pomocí leteckého mostu.

Výsledek sbírky je vnímán jako vítězství německé propagandy a v druhém plánu jako vyjádření příslušnosti českých zemí k Říši. V pozadí byl patrně strach, ale přiznejme si, že mnohdy i horlivá loajalita k nacistům. Přes 69 tisíc kožichů, 36 tisíc vlněných přikrývek, přes půl milionu párů ponožek, téměř 200 tisíc párů rukavic…a statisíce dalších věcí přinesli v lednu 1942 obyvatelé Protektorátu na sběrná místa po celé republice.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio