Salát nejen hlávkový

19. březen 2002

Listová zelenina je v rodinné kuchyni velmi potřebná a užitečná pro vyrovnanou výživu a zásobování těla minerály a vitamíny. Přitom její pěstování není náročné a dá se pěstovat a sklízet po celý rok. Stačí vybrat si správné odrůdy a odrůdy nejčastěji pěstovaných salátů.

Nejběžněji u nás se vysévají hlávkové saláty tzv. máslového typu. Zelené křehké lístky se stáčejí do pevné hlávky, ta se sklízí a konzumuje celá. Ve světě i u nás se v posledním desetiletí uplatňují hlávkové saláty tzv. ledového typu. Jejich hlávky bývají ještě větší (až 250 gramů i více), listy jsou ale tužší a mnohé odrůdy jsou vhodné pro letní pěstění, neboť nevybíhají do květů. Nových odrůd je hodně, v obchodech se setkáte se semeny typu Olympus, Safír, Brilant, Iglo, Maximo, Miniko, Santis, Talisman a známý Pražan s hlávkami až kilogramovými z listů dosti křehkých.

Dalším potěšením pro milovníky salátů je skupina salátů listových neboli česáčků. Rostou do výše jakoby vybíhavě, ale zdola se jim odlamují jednotlivé listy ke zužitkování. Z jarních výsevů se dají sklízet od poloviny května až do září i déle. V sortimentu jsou odrůdy zelenolisté a červenolisté.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio