S kým žila Messy a Minouche (a pár zajímavostí o britských gorilách)

16. květen 2007

V únoru 2002 byl do Zoo Londýn konečně dovezený nový samec Jock. Všichni věřili, že se tento "Francouz", tehdy vážící 160 kilogramů, bude po gorilím způsobu dvořit čtyřem opuštěným samicím. Jock přicestoval ze Zoo la Palmyre na jihozápadě Francie přesně na Valentýna, ale na spojení se samicemi si ještě musel několik dnů počkat.

Na Jocka netrpělivě čekaly hned čtyři samice, z nichž dvě dobře známe: Diana, původem ze Zoo Bristol, Messy a Minouche ze Zoo Dvůr Králové a Zaire ze Zoo Jersey.

Vypuštění Jacka k samicím bylo plné "gorilí politiky". Nejprve byl představený Messy, Minouche a Dianě a teprve poté Zaiře. Ta totiž zastávala roli dominantní samice v době, kdy ve skupině chyběl samec. Její chování bylo občas tak agresivní, že musela být od zbylých samic oddělována.

Samec Jock ještě v Londýně

Jakmile do skupiny přibyl Jack a následně byla vpuštěna Zaire, její chování se změnilo, uklidnilo a agresivita vůči samicím téměř zmizela.

Dnes víme, že Jock v Londýně naděje nenaplnil a v létě 2003 byl převezen do Zoo Bristol k samicím Salome (27) a Romině (23). Jejich osudy jsou tak zajímavé, že se o nich zmíníme více.

Jock jako úspěšný stříbrohřbetý samec v Zoo Bristol

Obě samice se s Jockem bez problémů spojily, ovšem naděje na narození mláděte nebyly v prvních letech velké. Proto byl zahájen speciální fertilizační program, na kterém se vedle veterinářů a zoologů účastnili odborníci z humánního lékařství. A výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Romině se narodilo mládě v roce 2005, Salome o rok později.

Salome a malý Komale

Začněme ale odzadu, protože osudy Salome jsou mnohem zajímavější. Tehdy třicetileté Salome se potomek narodil 15. 12. 2006. Je to sameček a jmenuje se Komale. A překvapivě to není její první mládě v životě.

Před dlouhými dvaceti lety - v dubnu 1988 (tehdy jí bylo pouhých deset let) se jí narodilo první mládě v v Zoo Chessington. V listopadu téhož roku byla převezena do Bristolu. Co se s prvním mládětem stalo nám není známo, stejně jako proč byla převezena do nového domova. Dalším otazníkem je, proč neměla dlouhých dvacet let žádného potomka. Snad, jak už to u goril bývá, neměla štěstí na partnera. O to důležitější bylo její úspěšné zabřeznutí a následný porod jako výsledek zmíněného naprosto pionýrského fertilizačního programu.

Salome s narozeným mládětem

Druhá mladší samice Romina se proslavila nejprve tím, že jako první gorila na světě, absolvovala úspěšnou operaci šedého zákalu. Brzy zabřezla a 17. května 2005 se jí narodilo první mládě v životě. Nedávno bylo zjištěno, že se jedná o samečka a dostal jméno Namoki.

Romina s novorozencem

Romina a čerstvě narozený Namoki
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení