Rok 1964: Falešná hra Státní bezpečnosti. Jak televize „objevila“ tajné nacistické dokumenty

22. září 2018

V USA zemřel 18. září 2018 Ladislav Bittman, který v roce 1964 vymyslel a provedl mystifikační akci komunistické Státní bezpečnosti: na dně Černého jezera na Šumavě byly objeveny bedny s údajnými dokumenty nacistů. Až po roce 1968 vyšlo najevo, že šlo dezinformační operaci StB s krycím názvem Neptun.

Cílem operace bylo mimo jiné diskreditovat západní Německo a prezentovat ho jako stát plný nacismu, v němž mají velký vliv bývalí nacističtí generálové. S myšlenkou na „senzační nález“ v Černém jezeře přišla StB v roce 1964, kdy televize připravovala natáčení pořadu o tajemných šumavských jezerech.

StB toho využila a v červnu 1964 za mimořádného utajení potopila do Černého jezera čtyři bedny, opatřené náležitou patinou, jako by ležely dvacet let pod vodou. O pár dní později potápěči před kamerami bedny „objevili“ a následně vytáhli z vody. Celý štáb ani lidé okolo si neuvědomovali, že jsou herci, kteří hrají to, co vymyslela Státní bezpečnost. Nález vyvolal velký ohlas v Československu i v zahraničí.

Dokumenty dodala KGB

Bedny ve skutečnosti obsahovaly jen prázdné papíry. Byly bez otevření převezeny do Prahy, kde později ministerstvo vnitra podle předem připraveného scénáře oznámilo, že obsahují tajné nacistické dokumenty.

Obsah „nálezu“ představil na tiskové konferenci v Praze ministr vnitra Lubomír Štrougal. Ve skutečnosti ale jen několik dní předtím tajně přivezl zástupce sovětské KGB dokumenty ze sovětských archivů, prezentované pak jako jezerní nález.

Dodnes se například dochovala osmistránková zpráva z 5. května 1964 určená Štrougalovi, která přesně popisuje přípravu a opatření chystané akce, schválené nejvyššími československými místy i Sověty. Listiny pocházející například z nacistického Říšského hlavního bezpečnostního úřadu dodala sovětská tajná služba, která je tam na konci války zabavila.

Hlavní aktér emigroval

Výsledky akce Neptun pomohly rozpoutat kampaň proti promlčení válečných zločinů, pomocí „náhodně objevených“ válečných dokumentů ovlivnily západoněmecké veřejné mínění i politiku; promlčecí lhůty pak byly prodlouženy o pět let.

Po srpnu 1968 hlavní aktér operace Neptun Ladislav Bittman emigroval do USA, kde prozradil řadu agentů komunistické tajné služby i pravdu o bednách ze šumavského jezera.

Jak vypadaly přípravy Akce Neptun? Právě o tom je dokudrama Lukáše Csicselyho. V režii Martiny Schlegelové účinkují Pavel Oubram, Tomáš Drápela a Václav Švarc.

Příběh komunistického zpravodajce Ladislava Bittmana a dezinformační akce Neptun připomíná historik Prokop Tomek v rozhovoru s Markétou Ševčíkovou.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související