Reportážní materiály Karla Kyncla z Vietnamu - 1967

3. únor 2013

V době, kdy byl Karel Kyncl zahraničním zpravodajem ve Vietnamu, probíhala v této zemi už tři roky válka. Ve Vietnamu dodnes říkají ,že to byla americká válka.

V šedesátých letech byli zahraniční zpravodajové Československého rozhlasu při své práci odkázáni na mnohem jednodušší a méně sofistikovanou techniku, než je k dispozici dne. Žádné satelitní spojení, žádný e-mail. Jen tužka, papír a bateriový reportážní magnetofon. Natočené pásky se posílaly poštou do Prahy, a to i s namluvenými pokyny, jak natočený materiál zpracovat a poskládat do podoby zamýšleného pořadu. Díky tomu se nám dodnes dochovaly pracovní záznamy například Jana Petránka z Moskvy a nebo Karla Kyncla z Vietnamu. Reportáž z bombardované vesnice uprostřed džungle s výslovnými pokyny reportéra, jak který záběr později sestřihat, přináší unikátní dokument o způsobu tehdejší rozhlasové práce.

Karel Kyncl

Karel Kyncl byl vyslán do Vietnamu jako zahraniční zpravodaj v roce 1967 – v té době jako vyslanec země, která nebyla na straně Spojených států amerických. I proto se mohl československý zpravodaj dostat přímo do míst, kde získal ke své práci podporu místních lidí. V rozhlasovém archívu se zachovaly pozoruhodné snímky, z února 1967, které jsou označeny jako hrubé materiály. To znamená, že jsou ve stavu jak byly natočeny a jak magnetofonové pásky došly z Vietnamu na adresu Československého rozhlasu klasickou poštou v balíčku.

Je to vzácná příležitost, jak poznat způsob práce Karla Kyncla. Pásky totiž neobsahují jen reportážní záznamy a zvuky, ale také natočené instrukce pro techniky a režiséry v pražském rozhlase. Máme jedinečnou možnost poslechnout si tyto záznamy bez následného zpracování, tedy i s mnoha technickými nedokonalostmi. Karel Kyncl byl skvělým reportérem, kterému nikdy nestačilo natočit věcné informace o válečné situaci. Vydával se tam, kde lidé žijí.

3. února 1967 zapnul svůj magnetofon v malé vietnamské vesnici pod oblohou plnou amerických bombardovacích letadel.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio