Rekonstrukce barokní sýpky v Horšovském Týně nabrala zpoždění

15. únor 2019 12:15

Nedokončená je rekonstrukce barokní sýpky v Horšovském Týně na Domažlicku. Firma, která zakázku získala, práce nestihla v termínu a od smlouvy odstoupila. Město by kvůli tomu mohlo přijít o evropskou dotaci.

Ve střeše díry přikryté plachtou a kolem budovy lešení. Tak aktuálně vypadá barokní sýpka v Horšovském Týně. S postupem prací jsou nespokojeni památkáři, členové spolku Sýpka, kteří obnovu národní kulturní památky iniciovali i zástupci města.

„Jsou udělané přípojky, kanalizace, voda, jsou skoro dokončené venkovní omítky, z části krov a je rozebraná střecha. Vše je jakoby v nějaké fázi rozpracovanosti, ale téměř nic není úplně dokončené. Střecha je zajištěná plachtami v místě, kde je rozkrytá krytina, takže uvidíme, co bude po zimě, tím jak je stavba špatně zajištěna,“ uvedl současný stav prací Jaroslav Weber, který pracuje jako technický dozor investora.

Podle města neměla firma dost odborných pracovníků

Památkáři i vedení města si myslí, že hlavním problém je ve výběr firmy, která zakázku vyhrála díky nízké ceně. Podle starosty Horšovského Týna Josefa Holečka je špatné i to, že firma nedisponuje potřebným počtem kvalifikovaných dělníků. „Na stavbě se měly pohybovat desítky pracovníků a ne dva tři lidi, kteří práci nestíhali. V létě, když vůbec nepršelo, měl být na stavbě jiný pohyb,“ řekl starosta.

S tím souhlasí i Miloš Solař z Národního památkového ústavu, který na stavbu dohlížel: „Vlastníkovi se nepodařilo dosáhnout změny, aby se na stavbě začalo pracovat a práce se prováděly kvalifikovaně.“

Firma WRAGET SB s.r.o. koncem prosince odstoupila od smlouvy o dílo. Jako důvod uvádí neproplacené a neodsouhlasené už provedené práce, které si město objednalo. Podle vyjádření firmy jí nebyla poskytnuta součinnost u návazných prací a tím město zamezilo jejich řádnému dokončení.

I město chce odstoupit od smlouvy

„Rada města na základě celkových výsledků usoudila sama, že už to nebude dále prodlužovat a firmě teď město samo vypoví smlouvu o dílo. Samozřejmě nabíhá penále tím, že skončil termín a dílo není hotovo. Do objektu sýpky zatéká, některé tesařské práce byly provedeny neodborně a musí se předělat. Tady vzniká městu škoda a tu budeme uplatňovat. S firmou musíme ukončit smluvní vztah a to nejen písemně ale i fyzicky, protože v současné době má firma ještě klíče od stavby a my se tam potřebujeme dostat, “ doplnil starosta Josef Holeček s tím, že z předpokládaných 15 milionů korun na rekonstrukci sýpky firma inkasovala přes polovinu.

Město teď vyjednává o prodloužení termínu pro získání evropské dotace, která měla pokrýt až 90 procent nákladů. „Jednali jsme s dotačním orgánem v Praze a situace má řešení. Požádáme o prodloužení termínu. Tady je dotace udělovaná ex post, čili teď náklady hradí město a až se to vyúčtuje, můžeme dostat dotaci,“ vysvětlil starosta Holeček.

Na jaře město vypíše nové výběrové řízení na firmu, která rekonstrukci dokončí. Hotovo by mohlo být příští rok.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Zprávy (ČRo Plzeň)
Spustit audio