Ranní Slovo - o biblických textech v křesťanské liturgii

30. květen 2012

Rozhovor Petra Vaďury s našimi předními biblisty, kazateli, faráři a religionisty nad biblickými perikopami.

Ranní Slovo nabízí každou neděli zamyšlení nad biblickým textem. Nejčastěji se jedná o jeden z textů, který se čte při nedělní liturgii, i když výběr perikop není vždy vázán pouze na katolický lexionář (texty jsou vybírány např. i z ekumenického lekcionáře, z Ambroziánského kalendáře apod.).

Autor pořadu Petr Vaďura se snaží spolu se svými hosty přiblížit charakter vykládaného textu, uvést jej do kontextu biblické knihy, z níž byl vybrán, a přiblížit jeho specifika jazyková i formální.

Hlavním těžištěm pořadu však je nalézt aktuální poselství vybraného biblického úseku pro současného člověka. Výklad není podbízivý a předpokládá tvůrčí spolupráci posluchače.

Záznamy Ranních slov tvoří spolu s biblickými výklady pořadu Na křesťanské vlně Plzně tzv. Výklad Bible v mp3, který je možné nalézt na webových stránkách Českého rozhlasu na adrese: http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/bible.

Upravené přepisy Ranních slov daly vzniknout i následujícím knihám:
Jan Heller Znamení odkazující k nebi;
Jan Sokol: Zůstat na zemi;
Jan Heller: Na čem mi záleží;
Jiří Beneš: Nevystižitelný Bůh?;
Petr Pokorný: Má to smysl.

Petr Vaďura a Jan Sokol na autogramiádě knihy Zůstat na zemi

Historie pořadu:

Pořad Ranní Slovo vymyslel koncem 90. let Petr Kolář a koncipoval jej jako rozhovor dvou odborníků nad biblickým textem. Po jeho odchodu do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání převzal Ranní Slovo v roce 2003 Petr Vaďura. Výběrem hostů pokračoval ve stopách svého předchůdce, avšak potlačil roli moderátora na pouhého tazatele a hostovi svěřil mnohem větší plochu.

Mezi hosty pořadu byli a jsou naši přední biblisté – Jan Heller (+), Petr Pokorný, Pavel Filipi, Jiří Beneš, Martin Prudký, Jiří Mrázek, Petr Chalupa a Mireia Ryšková. Vedle nich však jsou zváni i kazatelé – Miloš Rejchrt, Ladislav Heryán, Jáchym Gondáš a Vojtěch Soudský. Hosty Ranního Slova jsou však i další naši odborníci a vysokoškolští pedagogové, jako je Jan Sokol, Pavel Hošek a Ivan Štampach.

Autogramiáda knihy Nevystižitelný Bůh, která obsahuje rozhovory Petra Vaďury s Jiřím Benešem (rok 2011)

Seznam hostů ukazuje, že pořad vždy měl a má výrazně ekumenický charakter.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu