Rané výsevy zeleniny

24. únor 2003

Časně zjara vyséváme na záhony především zeleniny s dlouhou dobou klíčení a celkového vývoje. Jsou to zejména kořenové zeleniny - mrkev, petržel, pastiňák a černý kořen, které se sklízejí většinou až na podzim.

Kromě nich se časně zjara seje také cibule kuchyňská. Ta se sice na zahrádkách pěstuje většinou ze sazečky, ale vypěstovaná ze semen je levnější, lépe se skladuje a vydrží pro kuchyňskou potřebu spolehlivě až do nové sklizně.

Záhon s pórkem

Také pór můžeme vysévat přímo na pěstební záhon a na něm ho vyjednotit a dopěstovat až do sklizňové zralosti. Jinak se pór zpravidla pěstuje ze sazenic předpěstovaných v pařeništi a vysazovaných na záhon v květnu až červnu jako následná plodina po časně sklizených zeleninách (salátu, špenátu, ředkvičce ap.).

Brzký výsev je obvyklý i u některých zelenin pro ranou sklizeň, jako je ředkvička, ředkev, špenát, hrách a bob zahradní.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio