Rakouští a němečtí studenti demonstrují

6. listopad 2009

Tisíce studentů včera v celém Rakousku a na řadě univerzit v Německu demonstrovalo za zlepšení podmínek, za svobodný přístup ke studiu a finanční podporu svých alma mater bez zavedení školních poplatků. Vyvrcholením byl protestní pochod středem Vídně, který zcela ochromil provoz na hlavní třídě města a kterého se podle organizátorů zúčastnilo na dvacet tisíc osob.

Do ulic vyšli studenti i ve Štýrském Hradci, Linci a Solnohradu. Na následném večerním shromáždění ve vídeňské městské hale žádali demonstranti právo na svobodný přístup ke studiu a nadšeně přijali zprávy o solidárních akcích na univerzitách v Německu. Protesty rakouských studentů, které zastavily výuku již patnáctý den, přeskočily i do sousední země a včera zasáhly německé univerzity v Postupimi, Tübingenu, Darmstadtu, Mnichově, Heidelbergu, Münsteru a Marburgu. Tamní studenti s odvoláním na požadavky svých rakouských kolegů současně protestují proti německé vzdělávací politice. Publicisté přirovnávají současné protestní akce s obdobnou situací před čtyřiceti lety, kdy v roce 1968 došlo v západní Evropě ke studentským bouřím, doprovázeným střety se státní mocí. Zatím však se situace tak nevyhrotila a nedošlo k žádným střetům s policií i když došlo i k násilným akcím.

Včera obsadila skupina stovky studentů divadelních, filmových a mediálních věd kantýnu ministerstva hospodářství a vědy a poté vnikla do úřadu jeho rezortního šéfa spolkového ministra lidovce Johannesa Hahna, který však nebyl přítomen. Stalo se tak ještě před zahájením demonstrace v dopoledních hodinách, kdy zástupci vysokoškolského studentstva symbolicky probouzeli spolkového kancléře sociálního demokrata Wernera Faymanna z "hlubokého spánku při vzdělávání"u jeho sídla na Ballhausplatzu. Protestní studentské akce mají plnou podporu u odborářských předáků uměleckého a vědeckého personálu na příslušných univerzitách. V prohlášení vysoce ohodnotili studentské protestní hnutí, protože se mu podařilo zahájit veřejnou diskusi o vzrůstajících nedostatcích ve vzdělání a výzkumu. Podporují přitom myšlenku rozsáhlého konceptu vzdělávací politiky pro univerzity, oproštěného od současného navrhovaného úsporného balíčku. Odmítají i návrhy na autonomii univerzit, která je doprovázená nedostatkem finanční podpory ze strany státu. Vzhledem ke kritické situaci v oblasti vysokoškolského vzdělání se včera ke vzniklé situaci vyslovil samotný spolkový prezident Heinz Fischer. Vyzval k zahájení "vážného a věcného dialogu bez předběžných podmínek" k vyřešení požadavků univerzit, které se týkají celé oblasti vzdělávací politiky.

Proto by podle jeho názoru mělo být přijato pozvání Johannesa Hahna k věcnému rozhovoru se všemi zúčastněnými. Fischer oznámil, že po dlouhém a obšírném rozhovoru s ministrem se přesvědčil, že spolková vláda usilovně pracuje na vyřešení stávajících problémů. Proto uvítal, že vláda připravuje opatření, po kterých budou následovat další kroky. Mezi ně patří vybudování dalších kapacit pro studium , které budou schopny zvládnout příliv studentů ze zahraničí. Důležité přitom bude zabránit sociálním bariérám, které by znemožňovaly přístup ke studiu. Řešení těchto problémů urychlily protesty studentů, protože upozornily na vzniklé problémy Podle názoru hlavy státu mladí lidé žádají to stejné jako předcházející generace, lepší studijní podmínky a silnější financování univerzit. "Vycházím z toho, že tyto starosti se netýkají jen současných životních šancí studentů, ale budoucí vzdělávací politiky jako základu pro rozvíjení naší země", prohlásil spolkový prezident Heinz Fischer. Ve stejnou dobu, kdy probíhaly studentské demonstrace, ministr Hahn v parlamentě hovořil o dobré bilanci vědecké politiky, což vyvolalo protesty především strany Zelených. Jejich představitelka Eva Glawischnigová dnes ráno žádala v rakouském rozhlase o svolání mimořádného zasedání parlamentu a zdvojnásobení rozpočtu pro univerzity v příštích letech. "Problém musíme vyřešit a nestrkat hlavu do písku". Že byl rozpočet již schválen, jí však nevadí, protože pro průmysl se také našly dodatečné finanční prostředky. Ostatní opoziční strany pravicoví Svobodní a Společenství BZÖ mimořádné zasedání nepodporují a považují je za samostatnou akci Zelených.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio