Rakouský rozhlas vysílal zprávy pro Čechoslováky

14. srpen 2008

"Der Österreichische Rundfunk bringt nun Nachrichten in tschechische Sprache," hlásil v krizových srpnových dnech po okupaci Československa rakouský rozhlas. Po této větě pak následovalo pět minut zpráv v češtině. Po čtyřiceti letech si je můžete poslechnout.

Od kolegů z ORF jsme obdrželi záznamy zpravodajských relací, které poslouchaly nejenom tisíce občanů Československa přímo v Rakousku, ale také obyvatelé příhraničních měst a obcí. Počínaje 22. srpnem byly navíc vypnuty československé rušičky. "Rozkaz k ukončení rušení vydal 22. 8. 1968 v 7:00 hod. náčelník VII. správy ministerstva vnitra plk. Oldřich Šebor se zdůvodněním, že je potřeba využít rušicí vysílače k vysílání programu Československého rozhlasu a k rušení vysílání okupační sovětské rozhlasové stanice Vltava," uvedl badatel Prokop Tomek před šesti lety ve sborníku Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Rakouský rozhlas kromě vysílání v češtině šířil nahrávky a informace z Československa do zahraničních médií. "ORF byla odvážnější než politici. Rakouská vláda nechtěla zbytečně dráždit Moskvu. Armáda místo cvičení zůstávala v bezpečné vzdálenosti od hranic a málokdo se odvážil otevřeně kritizovat Sovětský svaz. Nebyly to neopodstatněné obavy: řady tanků Varšavské smlouvy stály podél rakouských hranic, přes rakouský vzdušný prostor přelétávaly sovětské letouny. Kdyby se situace zvrhla, Československo, ani Rakousko by neměly dost silnou obranu," podotýkají dokumentaristé v novém koprodukčním snímku ORF a ARTE s názvem "Pražské jaro 1968", který vznikl u příležitosti 40. výročí okupace.

Kromě rozhlasu monitorovala situaci v Československu také rakouská televize. Jejím reportérem v okupovaném hlavním městě byl Hugo Portisch, pozdější slavný komentátor a autor řady historických knih. Také Portisch vystupuje ve zmíněném dokumentu. V okupované ČSSR se podle dobových pramenů pohybovaly hned čtyři reportážní týmy ORF, které informovaly o všem, co se děje.

Poslechněte si:

Zprávy v českém jazyce 22. 8. 1968 (přepis a zvukový záznam)
Zprávy v českém jazyce 23. 8. 1968 (přepis a zvukový záznam)
Zprávy v českém jazyce 24. 8. 1968 (přepis a zvukový záznam)
Zprávy v českém jazyce 25. 8. 1968 (přepis a zvukový záznam)

autor: Filip Rožánek
Spustit audio