Rádio Retro vysílá na vlně dobrodružství

1. červenec 2017

Spolu s prvním prázdninovým dnem spouští Český rozhlas další tematický digitální stream, který tentokrát připomíná archivní pořady týkající se léta, cestování, poznávání dálek, trampingu, skautství, ale také fantazie. Lucie Výborná a Tomáš Černý uvádějí 28 hodin nahrávek z let 1935 až 1995.

Rádio retro určené pro letošní červenec a srpen čerpá z velice bohatého výběru historických snímků, neboť léto a prázdniny, to je – a vždycky bylo – pro rozhlasové tvůrce téma z nejlákavějších. Reportér ocení, že v létě je počasí na dlouhé výjezdy s mikrofonem do terénu, autor literární zase rozumí dětské duši, která tak trochu zůstává v každém z nás až do dospělosti, dramaturg se těší, že posluchači budou mít na prožívání auditivně podaných dobrodružství trochu víc času.

V roce 1935 o prázdninách se můžeme zúčastnit ohně Velké rady v unikátní více než dvacetiminutové reportáži o mladých mužích sdružených ve společnosti zvané YMCA. Konec let padesátých nám zanechal sérii učebnicových pásem Františka Gela o Atlantidě nebo o objevení Tróji. Meteor druhé půlky let šedesátých dokazuje, že i v době omezených kontaktů s okolními zeměmi bylo možné získat nahrávky vzniklé až v Africe při lovu slonů, jemuž bychom dnes asi příliš neholdovali, ale to je právě obraz proměny času, který Rádio Retro pomáhá poznat.

Z mnoha desítek zachovaných pořadů jsme však nevybrali jen idylicky znějící, zdařilé kousky: „Historický zlom po roce 1968 přivedl do rozhlasu řadu tak řečených kádrových rezerv a mezi nimi i dost redaktorů, kteří se pro rádio vůbec nehodili. Takže zatímco Vlado Príkazský někde bagroval rybníky, pořady pro děti vytvářeli třeba velmi málo invenční lidé“ poukazuje na nenormální poměry normalizace dramaturg Tomáš Černý.

Rádio retro Na vlně dobrodružství vedle mnoha témat oddychových přináší také setkání s pořady reflektujícími události, na které se slovo dobrodružství příliš nehodí. Pásmo Silnější než smrt například vypráví o tragédii horolezecké expedice, která v roce 1970 doplatila na zemětřesení pod Huascaránem, slyšet můžete hru faktu Cesta vede tmou o objevení největšího jeskynního systému v ČSSR z počátku osmdesátých let. A Miloslav Stingl nám bude číst ze svého cestovního deníku o putování po Mikronézii.

Rádio Retro vysílá na webu rozhlas.cz, v síti pozemního digitálního vysílání DAB a také na satelitu. Prázdninový výběr pořadů končí 31. srpna.

Spustit audio