Radio Ivo: Andulka násilí aneb Polepte, co půjde!

31. prosinec 2018
Radio Ivo na Radiu Wave

Jednovaječnost! To tu ještě nebylo! Ale nezdravé sourozenecké vztahy, těch nám už Romana nadělila požehnaně. Bratři Šubyduovi jako by z oka vypadli nejen sobě, ale i dalším postavám, jichž jsme si už pár poslechli. Lpění na blízkosti s blízkými, které znemožňuje blízkost s jinými, je tématem, které bývá v moderní literatuře celkem vytěžováno, a víme proč: je to dobré téma!

Ale vás zřejmě ještě víc než samotná ideová omáčka kolem nového rozhlasového díla zajímá aktuální situace v rozvodovém řízení Romany Bohunské. A můžeme vás s úlevou ubezpečit, že vše probíhá korektně a nečekaně rychle, tak jak nečekaně rychle tu byla svatba a vlastně i sám Lahore Tierai. S novou hrou již nemá manžel společného autorsky vůbec nic, krom toho, že po minulém špílci jeho ženy s názvem hry BRZO BUDEM EX se do titulu novinky propašovalo i téma, jež je hlavní příčinou rozpadu jejich vztahu.

Na dotaz, zda název Andulka násilí zvolila Romana jako parafrázi známé Holubice míru od Antonína Picassa, jsme dostali odpověď: „Přiznám se, že mě to ani nenapadlo. Možná to chtělo podvědomí, ale já rozhodně ne. Myslela jsem tím něco jiného.“ A co, to se dozvíme právě v nové hře, v níž se příznačně, a v kontextu Romaniny tvorby zcela poprvé, hlavní ženská postava jmenuje autobiograficky celým autorčiným jménem! A její povolání je – exekutorka. Čili jasná metaforická spojitost s nutností vypořádat se se svými „ex“! Držíme tedy Romaně palce.

A vás pravděpodobně zajímá ještě nedávný případ údajných politických proklamací, za něž se Petr Marek nakonec veřejně omluvil. Omluvu ovšem nepřijala Johana ex-Švarcová (nyní protestně „Ožvold“) a ve hře Andulka násilí aneb Polepte, co půjde! demonstrativně nevystupuje. A prohlásila, že nevystoupí ani po celý následující čtvrtrok! Tým našeho pořadu hledá řešení. Postavu Romany tedy protentokrát na přání vedení Českého rozhlasu ztvárnila herečka, zpěvačka a moderátorka Zuzana Fuksová. Český rozhlas si od toho slibuje zvýšení poslechovosti a v kuloárech se šeptá, že „když stávkují nýmandové (Švarcová), celebrita se na záskok vždycky najde“. A tak Petr Marek hledá mezi svými slavnějšími přáteli trumf, kterým by dokázal tento výběr Rady Českého rozhlasu příště přebít. Necháme se překvapit.

autoři: Zuzana Fuksová , Petr Marek , Marian Moštík
Spustit audio