Ptačí škola zdravé výživy

7. říjen 2002

"Jen to pěkně spapej, je to zdravé," naléhá maminka. Dítě trpitelsky vzdychá a s odporem šťouchá do dušené mrkve. Mohlo by se zdát, že je to typicky lidské trápení, zvířatům přece jejich instinkty neomylně napovědí, jaká potrava je pro ně nejvhodnější. Ale to je omyl.

I zvířecí matky musejí vtloukat svým potomkům do hlavy, co mají a co nemají jíst. Dlouho byl znám tento jev u šimpanzů nebo gepardů, a ti byli považováni ve zvířecí říši spíše za výjimku. Zjištění, že starosti se správnou výživou mláďat trápí i ptačí matky, je proto překvapivé.

Ptačí školu zdravé výživy najdeme vysoko na svazích kalifornského pohoří Sierra Nevada. Tady žijí bělokuři rousní, kteří se tak trochu podobají našim koroptvím. Tito kurovití ptáci jsou dokonale přizpůsobeni tvrdému životu v severských krajích nebo vysokých horách. Na zimu dokonce mění hnědavé peří za bílý zimní šat, ve kterém pak na sněhu snáze uniknou pozornosti přirozených nepřátel.

Samice bělokura učí mláďata zdravé výživě

Mláďata bělokura zkoušejí žrát nejrůznější rostlinnou potravu. Jejich matky se ale snaží vybrat jim do jídelníčku jen to nejlepší. Slípka bělokura uklovne kus vybrané rostliny a předloží jej svým kuřatům. Zobákem ukazuje na předložené sousto i na rostlinu, ze které pochází, a ozývá se hlasem pro svolávání k potravě. Nejvíce nutí slípka svá kuřata do listů zakrslé alpínské vrby. Její volba není náhodná. Zakrslá vrba představuje nejbohatší zdroj bílkovin.

Vybavit potomky potřebnými potravními návyky je namáhavé. Také slípku bělokura stojí učení kuřat spoustu energie. Ta ale nepřijde vniveč. V tvrdých velehorských podmínkách přežijí jen silná mláďata. Pokud by se kuře učilo hledat nejvýživnější rostliny metodou pokusů a omylů, mohlo by promarnit drahocenný čas krátké vegetační sezóny a nemuselo by plně využít své růstové schopnosti. Učení je tím nejrychlejším způsobem, jak nové pokolení získá životně důležité návyky.

Spustit audio