První věřící čekali na papeže ve Varšavě od tří hodin ráno

26. květen 2006

Téměř 300 tisíc lidí se zúčastnilo dnešní mše pod otevřeným nebem, kterou ve Varšavě sloužil papež Benedikt XVI. V kázání papež připomněl svého předchůdce Jana Pavla II. a varoval před relativizací morálních hodnot i falšováním evangelií.

První věřící se na náměstí maršálka Pilsudského objevili hned po jeho otevření ve tři hodiny ráno. O pár hodin později jich tady bylo podle odhadu organizátorů 300 tisíc. Čekání na Benedikta XVI. si krátili zpěvem písní a rozhovory o novém papeži.

"Vzpomínám si na poutní cestu Jana Pavla II. v roce 1987. Byly mi tehdy dva roky, stál jsem přesně na tomto místě, byl to neuvěřitelný zážitek a chci to prožít znovu," říká pan Slawomir, který přijel až ze Štětína.

Po deváté hodině se nebe zatáhlo a začalo silně pršet. "Je to jen májový deštík, vydržíme to," ujistil shromážděné primas polský Józef Glemp. Přesně o půl desáté se v doprovodu ochranky a kardinálů objevil Benedikt XVI.

"Tady jsme naslouchali slovům Jana Pavla II. o obnově tváře této země," připomněl kardinál Glemp historický výrok zesnulého papeže, výrok, který v roce 1979 lidé v Polsku pochopili jako výzvu k boji za svá občanská i náboženská práva.

"Hlavní pontifik je znovu mezi námi ve Varšavě, jako ten, který buduje mosty a spojuje věci, které jsou vzdálené nebo leží na různých v úrovních. Varšavu rozděluje Visla a oba břehy spojuje osm mostů. Znalci dopravy říkají, že to je málo, že Varšava potřebuje tři další mosty.

My, křesťané bychom chtěli poukázat na tři duchovní mosty, rozpínající mezi lidmi na celém světě. První je mostem mezi Zemí a nebem, mezi tělem a duší. Druhým je přechod od dneška k zítřku a třetí most vede od člověka k člověku. Všechny tři mosty vyžadují generální rekonstrukci," řekl kardinál Józef Glemp.

Na jeho slova navázal Benedikt XVI., který varoval před módní relativizací mravních hodnot a falšováním evangelií. Narážel tím na takzvané Evangelium podle Jidáše a knihu i film Šifra mistra Leonarda. Papežovu homilii v polštině přečetl biskup Piotr Libera.

Logo

"Podobně jako v uplynulých stoletích, i teď se objevují osoby nebo celé skupiny, které by chtěly zfalšovat Kristovo slovo a vyškrtnout z evangelií nepříjemnou pravdu. Chtějí vyvolat dojem, že všechno je relativní, že pravda závisí na dané historické situaci a lidském hodnocení.

Církev ale nemůže připustit, aby duch pravdy umlkl. Za pravdu evangelií jsou v první řadě odpovědní nástupci apoštolů společně s papežem, ale část této odpovědnosti musí na sebe vzít každý křesťan," upozornil papež v homilii, kterou přečetl biskup Libera.

"Ať vám nikdy nechybí láska ke Kristu a jeho církvi," vyzval na závěr papež věřící.

Benedikt XVI. k údivu organizátorů liturgii zkrátil a ke zděšení ochranky se vydal přímo do davu věřících. V jednu chvíli to vypadalo, že dav papeže umačká. Odstřelovači na střechách v okolí náměstí rychle měnili pozice a přeostřovali zaměřovače. Nečekanou situaci se nakonec podařilo opanovat a Benedikt XVI. odjel do síla papežského nuncia.

Po tradiční tříhodinové siestě kolona vozidel s vatikánskými vlajkami vyrazila na letiště. Varšavská část poutní cesty tím skončila. Benedikt XVI. vrtulníkem odletěl do kláštera na Jasné Hoře v Čenstochové.

autor: mdo
Spustit audio