Pruhování antilop Derbyho je pro každé zvíře jedinečné stejně jako u lidí otisk prstu

22. září 2018 09:40

Západní poddruh antilopy Derbyho se v Senegalu vyskytuje pouze v národním parku Niokolo Koba, kde v rezervacích Bandia a Fathala dnes žijí poslední jedinci těchto kriticky ohrožených  zvířat. Na jejich záchraně se podílí i české sdružení Derbianus Conservation, jehož členkou je Markéta Grúňová ze Safari Parku Dvůr Králové.

Češi zachraňují antilopu Derbyho. Zbývá asi 200 jedinců nejkrásnější a největší ze všech antilop

Antilopa Derbyho

A jsou to právě Češi, kteří už několik let pracují v Senegalu na přežití antilopy Derbyho. Na počátku společného projektu stála Česká zemědělská univerzita a Ministerstva životního prostředí České republiky a Senegalu. Díky Markétě Grúňové má k záchaně antilopy Derbyho blízko i ZOO Dvůr Králové nad Labem. Ve sdružení Derbianus Conservation pracuje i její kamarádka Markéta. Redaktorka Dana Voňková poslouchala vyprávění dvou Markét s velkým zájmem a teď i vás přenese do senegalského národního parku Niokolo Koba.

Ještě v roce 2000 žilo v Senegalu jen šest těchto antilop! Po 18 letech činnosti vyznamenala senegalská strana práci sdružení a české ambasády, a tak má královédvorská záchranářka pro redaktorku Danu Voňkovou příznivější zprávy.

Představte si srnku, zvětšete ji 10krát a máte hrubou kresbu jedné z největších antilop světa - antilopy Derbyho. V kohoutku může měřit až 180 cm. Přimyslete si majestátní šroubovitě zakroucené rohy, světlé pruhy na bocích, na hřbetě tmavou krátkou hřívu a obraz bude úplný.

Mláďatům antilopy Derbyho vyrůstají po narození krátké rovné růžky, které se postupně stáčejí až do 4 let věku. Podle počtu zákrutů lze přibližně odhadnout věk zvířete.

Slavnostní udílení cen za významný přínos v oblasti životního prostředí

Samice rodí po 8-9 měsíční březosti jediné mládě s typickým pruhováním, které se po celý život nemění a pro každé zvíře je jedinečné stejně jako u lidí otisk prstu.

Antilopa Derbyho dostala jméno podle velkého milovníka zvířat Edwarda Smitha-Stanleye ,třináctého hraběte z Derby, který v roce 1847 financoval převoz těchto antilop do Velké Británie. Jeho potomci se záchraně zvířat věnují dodnes.

Dakar, hlavní město západoafrické země Senegal, hostil slavnostní udílení cen za významný přínos v oblasti životního prostředí. Během ceremoniálu byli senegalským parlamentem vyznamenáni rovněž čeští zástupci za pokroky, jež učinili od roku 2000 v záchraně kriticky ohrožené antilopy Derbyho. Ochranářský projekt vede český spolek Derbianus Conservation a od roku 2015 se k němu připojil i dvorský safari park.

14 mláďat a 800 proškolených studentů. To jsou úspěchy v projektu na záchranu antilop Derbyho

Projekt na záchranu antilop Derbyho

Už několik let je Safari Park Dvůr Králové významně zapojen do aktivit spolku Derbianus Conservation, jež se snaží v Senegalu zachránit před vyhynutím západní poddruh antilopy Derbyho. V rezervacích Fathala a Bandia se v letošní sezóně podařilo odchovat 14 mláďat této kriticky ohrožené antilopy, jejíž populace ve volné přírodě nedosahuje ani 200 jedinců. Vzdělávacími programy zaměřenými na jejich ochranu letos prošlo zatím 800 dětí.

Ocenění za jedinečnou práci Čechů v Senegalu, kteří už osmnáct let ve spolupráci s místními rezervacemi a národními parky vedou snahy o přežití největší antilopy světa, převzal český velvyslanec Miloslav Machálek. Udílení cen se rovněž účastnila zástupkyně Derbianus Conservation a zároveň Safari Parku Dvůr Králové Markéta Grúňová, jež má v obou institucích na starosti vzdělávání.

„Toto ocenění je pro nás symbolem toho, že se o výjimečnou antilopu, která se vyskytuje pouze a jen v Senegalu, zajímá čím dál více Senegalců a nejsme v úsilí o její záchranu sami. My i česká ambasáda děláme vše proto, abychom jednou mohli říct, že Češi a Senegalci spolu zachránili západní poddruh antilopy Derbyho před vyhynutím," říká Markéta Grúňová.

Česká zemědělská univerzita pomáhá obnovit populaci antilopy Derbyho v Senegalu

Populace západního poddruhu antilopy Derbyho se v současnosti pohybuje ve volné přírodě okolo 200 jedinců, a to pouze na území národního parku Niokolo Koba. K záchrannému programu byli čeští odborníci přizváni v roce 2000, kdy bylo do rezervace Bandia z nestabilního národního parku Niokolo Koba převezeno šest jedinců kriticky ohrožené antilopy, aby zde založili chovné stádo.

antilopa Derbyho z rezervace Bandia

Počet zvířat v záchovné populaci se během osmnácti let vyšplhal nad stovku, z níž část žije v druhé záchovné populaci v rezervaci Fathala. Dalším krokem by v budoucnu měl být návrat odchovaných antilop zpět do přírody, tzv. projekt „Back home".

„Díky němu by v národním parku Niokolo Koba vznikla aklimatizační obora, do které by bylo převezeno několik antilop Derbyho ze současných rezervací. Smyslem tohoto přesunu je ověřit, zda si antilopy odchované v rezervaci zvyknou na život v divoké přírodě. Pokud by vše šlo dobře, po roce by mohla být část zvířat opatřená satelitními obojky vypuštěna do parku," dodává Markéta Grúňová.

Derbianus Conservation spolu se Safari Parkem Dvůr Králové koordinuje nejen řízení chovu antilop a vědecký výzkum, ale významně se také podílí na vzdělávání místní, české i zahraniční veřejnosti v oblasti ochrany antilopy Derbyho a přírody jako takové. Tento rok jejich vzdělávacími programy prošlo více než 800 dětí a programy stále pokračují.

autor: Milan Baják | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související