Proč spolu zvířata bojují?

18. červen 2003

Tak jako se u lidí vyskytují obchodní partneři, kteří dobře spolupracují, ale které by nikdy nenapadlo jít spolu na výlet nebo jinak společně trávit čas, tak i u mnohých druhů zvířat existují individuální svazky, které se uskutečňují jen zprostředkovaně - společným zájmem partnerů na nějakém společném "podnikání". V Meteoru nahlížíme do knihy laureáta Nobelovy ceny Konrada Lorentze Takzvané zlo.

Zaujatému příteli zvířat připadá podivné, ba přímo nepříjemné zjištění, že u mnoha ptáků - mezi nimi i u takových, kteří žijí v trvalém "manželství" - nekladou samci ani samice žádný důraz na to, být pospolu, že se doslova "o sebe nestarají", pokud neplní zrovna společnou funkci na hnízdě nebo ve službách potomstvu. Extrémní případ takového individuálního, ale nikoli na individuálním poznávání a lásce partnerů založeného vztahu, je svazek, který byl nazván "manželství určené místem". U ještěrky zelené například obsazují samci a samice revíry nezávisle na sobě a každé zvíře hájí své teritorium výhradně proti jedincům téhož pohlaví. Samec nepodniká nic proti vniknutí nějaké samice. Samice zase ze své strany nemůže napadnout ani mladého, a co se týče tělesné síly a váhy jí hluboce podřízeného samečka, protože jí v tom brání mocný vrozený respekt před insigniemi mužství.

Ještěrky zelené

Samice a samci si tedy vytyčují hranice svých revírů nezávisle na sobě, jako to dělají zvířata různých druhů. Že samci a samice ještěrek zelených náležejí témuž druhu, se projevuje právě jen v tom, že obě pohlaví mají stejný "vkus" pokud jde o obsazení vhodné dutiny nebo místa pro její založení. Avšak ani ve více než 40 čtverečních metrů velkém a s rozmyslem založeném volném výběhu, dokonce ani ve volné přírodě, není ještěrkám k dispozici neomezené množství lákavých příležitostí k bydlení v podobě převislých kamenů, děr v zemi. A tak zvláště vhodně k jihu otočená díra brzy poskytne přístřeší nejsilnějšímu samci a nejsilnější samici z celé kolonie ještěrek. Tímto způsobem neustále v těsném styku žijící zvířata se páří přirozeně častěji spolu než s nějakým jiným partnerem, kterého potkají na hranicích revíru. Je-li "místní partner" pokusně oddělen, netrvá to nikdy dlouho a mezi ještěrkami ve výběhu se "rozkřikne", že se právě uprázdnil jeden velmi žádoucí samčí, nebo samičí revír...

autor: Ivo Budil
Spustit audio