Proč sázet na podzim?

27. září 2002

Kdo chce sklízet, musí sázet, to je zcela jednoznačná zásada. Ale už ne tak úplně stoprocentní je termín výsadby - v našem případě ovocných a okrasných dřevin.

Dokonce i v odborných publikacích najdete pochybná stará doporučení. Protože trvalé rostliny sázíme do půdy, v níž mají po výsadbě brzy zakořenit, aby mohly zdárně přezimovat, jsou rozhodující právě půdní podmínky. K ujmutí potřebují rostliny vhodnou teplotu a vlhkost. Pro jádroviny aspoň plus jeden až dva stupně, pro peckoviny a drobné ovoce o stupeň více. Výjimku tvoří teplomilné meruňky a broskvoně s minimem aspoň šest až sedm stupňů.

Důležité je vědět, že v říjnu a až do konce druhé dekády listopadu je ve výsadbové hloubce od 20 do 50 cm teplota minimálně osm až deset stupňů, v říjnu ještě tepleji. A to jsou velmi příznivé podmínky pro sázení a ujmutí dřevin. Není se třeba obávat toho, že rostliny zmrznou nebo uschnou, jsou-li dobře zality, jejich kořeny ošetřeny čistým řezem do zdravé části a dány spíše do chudší země než do půdy čímkoliv přehnojené. Pak se určitě uspěje. A k jarní výsadbě se odkazuje jen několik vyloženě teplomilných cizokrajných druhů dřevin. Čím dříve v říjnu vysadíte, tím větší je jistota úspěchu.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio