Proč nastávající tatínkové tloustnou?

13. únor 2006

Role otce není snadná a někteří opičáci se na ni po dlouhé měsíce pečlivě připravují. Během březosti své partnerky ztloustnou až o pětinu, aby měli dost sil při péči o mláďata.

Podle americké antropoložky Toni Zieglerové se něco podobného stává i lidským nastávajícím tatínkům postiženým tzv. syndromem kuvade.

Nastávající tatínkové někdy sdílejí se svými partnerkami útrapy těhotenství tak intenzivně, že se u nich projeví některé příznaky "požehnaného stavu". Trpí například bolestmi zad, ranní nevolností a přibývají na váze. Někteří ztloustnou až o 10 %. Lékaři to označují za "syndrom kuvade". Jméno získal syndrom podle zvyku indiánských kmenů z Amazonie, kde nastávající otec chrání při porodu svou manželku před zlými duchy zvláštním rituálem. Zatímco rodička i v nejtěžší chvilce "dělá jakoby nic" a účastní se s ostatními ženami práce, otec "trpí". Odebere se do zvláštní chýše, kde pod dohledem celé vsi ulehne, aby si v následujících hodinách rozdíral kůži, naříkal a sténal. Láká tak k sobě zlé duchy a doufá, že zlé mocnosti jeho manželku oslabenou porodem přehlédnou.

Projevy syndromu kuvade nejsou tak teatrální. Podle lékařů má syndrom ryze psychosomatické příčiny. Znamená to, že rozjitřená mysl nutí tělo budoucího tatínka provádět věci, které by jinak samo od sebe neprovádělo. Nyní však odhalila Toni Zieglerová obdobu syndromu kuvade i u opic a našla pro něj celkem logické evoluční vysvětlení. Výsledky výzkumu jejího týmu zveřejnil vědecký časopis Biology Letters.

Vědci vážili 14 samečků kosmanů bělovousých a 11 samečků tamarina pinčího během březosti jejich samic. Tyto druhy jihoamerických opic žijí v trvalých párech a samci se významnou měrou podílejí na péči o mláďata. Poměry v opičích rodinách tak do určité míry připomínají podmínky v lidských rodinách.

Kosmani a tamarini během březosti svých samiček (pětiměsíční u kosmanů a šestiměsíční u tamarinů) výrazně přibrali na váze. Někteří vážili na konci sledovaného období až o 20 % více než na jeho začátku. Gramy nadváhy skrývají pod dlouhou hustou srstí, a tak si jejich "otcovského těhotenství" doposud nikdo nevšiml. Podle Toni Zieglerové je to příprava na krušné časy, které opičímu tatínkovi nastanou po příchodu potomků na svět. Tukové zásoby mu pomohou tuhle námahu zvládnout a zvýší šanci mláďat na přežití.

Logo

Toni Zieglerová spekuluje, že syndrom kuvade u lidských tatínků může být dědictvím z dob, kdy bylo nahromadění energie ve formě tělesného tuku pro nastávající otce výhodné, protože jim narození potomků přinášelo více starostí a námahy. Některé studie dokazují, že mužům těhotných partnerek stoupají v těle hladiny některých hormonů, např. prolaktinu, testosteronu a stresového hormonu kortizolu. Především zvýšená produkce prolaktinu může u mužů vyvolat tloustnutí.

Tak jednoduché to ale s vysvětlením syndromu kuvade nebude. Přinejmenším zčásti k němu přispívá fakt, že muž mění svůj denní režim v souladu s režimem své těhotné partnerky. Stejně jako ona více jí a více odpočívá, což stačí k tomu, aby přibral. Změny hladin hormonů v krvi nastávajícího otce nemusí být podle některých antropologů adaptací na budoucí rodičovství, ale výsledkem změny denního režimu a zvýšené stresové zátěže. Kanadská endokrinoložka Katherine Wynne-Edwardsová z Queen's University v Ontariu k tomu v rozhovoru pro vědecký časopis Nature řekla: "Takový příjezd tchyně zamává s hormonálními hladinami většiny mužů."

Spustit audio

Více z pořadu