Přistání vzducholodi duchů

7. srpen 2022

Dne 16. srpna roku 1942 přistála v kalifornském městečku Daly City vzducholoď amerického námořnictva, ve které vůbec nikdo nebyl… Zmizení posádky nebylo dodnes objasněno.

Spojené státy se tehdy už osm měsíců účastnily druhé světové války. Američané sváděli tuhé boje s Japonci v Tichomoří, z atlantické strany vzdorovali útokům německých ponorek a pochopitelně se obávali i ponorek japonských, které by se mohly přiblížit k západnímu pobřeží. Společnost Goodyear tehdy americkému námořnictvu darovala své reklamní řiditelné vzducholodě s měkkou konstrukcí.

Poslední let americké vzducholodi L-8

Vzducholoď L-8 amerického námořnictva nad letadlovou lodí USS Hornet

Jedna z nich, L-8, byla přidělena na základnu Treasure Island v Sanfranciském zálivu, aby hlídkovala podél břehů a hledala nepřátelské ponorky. S tímto posláním vzlétla vzducholoď L-8 také 16. srpna. Na její palubě byl poručík Ernest DeWitt Cody, zkušený pilot, který v dubnu téhož roku s touto vzducholodí zásoboval letadlovou loď USS-Hornet při náletu na Tokio. Vedle Codyho seděl praporčík Charles E. Adams: chlapík, který pomáhal při havárii vzducholodě Hindenburg v Lakehurstu v roce 1937. Tedy žádní zelenáči. Původně s nimi měl letět ještě třetí kolega. Ovšem kvůli ranní rose byla loď těžší, aby tedy nedošlo k přetížení, zůstala posádka dvoučlenná.

Jejím úkolem bylo od šesti ráno asi 4 hodiny létat ve velkých osmičkách mimo oblast zálivu, pak se vrátit pro palivo a znovu se vydat na trasu. V půl osmé se posádka ozvala základně se zprávou, že u blízkých ostrovů možná vidí ropnou skvrnu, která by mohla být stopou po ponorce, a že ji blíže prozkoumá. V následujících hodinách se už vzducholoď neozvala. Základna po nějaké době vyslala průzkumné hydroplány, aby se po L-osmičce podívaly. Podle jejich pozorování a svědectví z dalších lodí a letadel víme, že vzducholoď kroužila v místě, kde mohla být ponorka. To mohlo být někdy před devátou hodinou. Dokonce shodila na hladinu kouřovou nálož. Pak se náhle zvedla a stoupala do mraků.

Kam zmizela posádka vzducholodi?

Vzducholoď amerického námořnictva L-8, opuštěná v srpnu 1942 během hlídkového letu za neznámých okolností posádkou, přelétá neřízeně nad San Franciskem

Vystoupala až do hladiny dvou tisíc stop, tedy asi šesti set metrů. Dvojnásobně tak překročila hladinu, ve které se měla pohybovat. Podle všeho byla už tehdy bez posádky. Po překročení povolené hladiny se automaticky otevřel průduch, kterým utekla část helia; balon nesoucí gondolu, kde sedí posádka, poněkud splaskl a loď začala klesat. Klesala až k pobřežním útesům, kde se její kotevní lana pokusili chytit nějací plavci. Neúspěšně. L-osmička nakonec přistála na křižovatce v nedalekém městě Daly City. Uvnitř nikdo nebyl. Všechny věci, včetně zbraní, kufříku s tajnými dokumenty i čepice jednoho z pilotů byly na místě. Chyběla jen posádka a záchranné vesty, které musela mít při letu nad mořem na sobě. Dveře byly evidentně otevřené zevnitř. Co se stalo, se dodnes neví. Těla pilotů se nikdy nenašla.

Jak si asi umíte představit, vyrojilo se plno nejrůznějších teorií, mezi nimiž nechybí ani UFO, či záhadný pasažér. Ta nejméně divoká teorie říká, že při kroužení nad hladinou možná jeden z posádky otevřel dveře a vyklonil se, aby lépe viděl a přitom vypadl. Druhý mu chtěl pomoci a vypadl také. O jejich těla se možná postarali obyvatelé oceánu. Kdo ví?

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Související