Vydry - krásné, hravé a ohrožené

15. leden 2009

Zoolog Roman Kössl ze Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou vypráví tentokrát o životních zvyklostech vyder říčních.

Vydra říční je z pohledu jedněch roztomilá šelmička, z pohledu druhých je to ale velký vodní škůdce. Co je pravdou?
Z mého pohledu je to spíš roztomilá šelma. Loví samozřejmě jiná zvířata, podstatnou část jejího jídelníčku tvoří ryby, ale i jiní živočichové, kteří u vody žijí, jako třeba raci, vodní ptáci apod. U nás v jižních Čechách je populace vyder poměrně silná, na to jak je to vzácné zvíře, na druhé straně si ale musíme uvědomit, že vydry tu žijí proto, že tu mají vhodné prostředí. Je tu hodně rybníků a hodně potravy. Měli bychom být rádi, že tu taková ohrožená zvířata můžeme mít, a to že uloví pár ryb z rybníka, je jen malá daň za takovou vzácnost.

V tuto chvíli se vydry, které chováte, neprohánějí ve vodě, ale tráví pohodovou siestu na břehu. Je to atraktivní, nádherné zvíře. Kolika let se může vydra dožít?
Okolo deseti až dvanácti let. V přírodě je ten věkový průměr daleko menší, velká část vydřích mláďat totiž zahyne ve velice útlém věku.

Vydra říční

Ze všech vyder je asi nejznámější Vydrýsek z Večerníčku, ale i v jiných dílech je vydra hlavním hrdinou, např. "Vydra z černé tůně", apod. Je možné, aby se vydra skamarádila s člověkem?
Vydra je opravdu schopná skamarádit se s člověkem. Dokonce i naše vydry byly původně ochočené, dostaly se k nám jako handicapovaná zvířata. Byla to nalezená mláďata, která se ztratila své matce v zimním období. To se stává mláďatům z pozdějších vrhů. Když se dostávají z nory, může být kolem napadaný hluboký sníh a mládě se v něm může ztratit. Nebo je, když přecházejí s matkou z jednoho úkrytu do druhého, vyruší člověk a vydra se nestačí pro poslední mládě vrátit. Tato mláďata se k nám dostala už ve velice špatném stavu, byla omrzlá, měla zápaly plic. Protože byla velice malá, přijala člověka jako náhradní matku, s člověkem se velmi spřátelila, měli jsme tu vydry, které byly na člověka velmi vázány. Ale jak dospívají, vazba na člověka není tak silná a někteří samci mohou člověka i napadat - jako soka, jako jinou vydru. Mohou ošetřovatele pokousat, rozhodně to není mazlíček, kterého by mohl mít někdo doma.

Vydra je tedy šelma, která se živí hlavně rybami. Má plovací blány?
Má plovací blány a je i jiným způsobem přizpůsobena životu ve vodě. Zajímavostí je její srst, která je velice hustá. Svazečky chlupů se spojují do takových šupinek. Ve vodě zůstává v hustých chlupech izolační vrstva vzduchu, která vydru chrání před zimou.

Vydří nora

Má v zimě vydra omezený biorytmus?
Ne, vydra je aktivní celoročně, je to zvíře, které je schopno lovit i pod ledem. Například právě v zimním období se provádí sčítání vyder, kdy se chodí po zamrzlých rybnících a počítají se stopy.

Vím, že je to vzácné zvíře, ale když bych chtěla mít alespoň nějakou šanci vidět vydru ve volné přírodě, kam se mám vypravit a co mám pozorovat?
Především se musíte pohybovat někde v blízkosti vody, ať už podél čistých řek nebo, například v jižních Čechách na Třeboňsku, podél rybníků. Musíte být v klidu, hodně potichu, sednout si na břeh - a někdy se stane, že vydra okolo vás proběhne.

Chtěla jsem vydru vidět a byla jsem přivedena na místo, kde se vyskytují, ale jediné, co jsem spatřila a také očichala, byl vydří trus.
Tato pobytová znamení jsou samozřejmě vidět nejčastěji, ať už jsou to stopy, trus nebo zbytky jídla po hodování na kameni či v blízkosti břehu. Zajímavé je, že jejich trus nepáchne, ale voní po rybině.

Teď vydra chňapla kuře, které měla připravené v misce, projela s ním vodou a zase se vrátila na souš. Proč to dělá?
Vydry jsou všeobecně hravá zvířata. Hrají si se vším možným, třeba s kamínky, které sbírají ze dna. Rády se kloužou po různých skluzavkách - vytvářejí si je na blátivých březích nebo v zimě na sněhu. Takže hru mohou nacházet i při krmení.

Spustit audio

Více z pořadu