Dva sokolí páry vyvedly mláďata v Praze

1. červenec 2015

Již třetí rok v řadě v Praze hnízdí vzácní a ohrožení dravci sokoli stěhovaví. Letos poprvé v historii úspěšně vyvedly mláďata dva páry sokolů současně.

Kontroly potvrdily hnízdění na lokalitě Pražských služeb v areálu ZEVO Malešice (4 mláďata) a dále na komíně Pražské teplárenské v Praze Michli (1 mládě). Mláďata vylétla z hnízdních budek, které pro ně připravili ornitologové z České společnosti ornitologické. V téhle chvíli jsou již všechna mláďata plně vzletná a prohánějí se v okolí komínů.„Podobně jako loni i letos byl velmi úspěšný malešický pár. S hnízděním si znovu pospíšili a stejně jako loni se páru vylíhla hned čtyři mláďata,“ uvádí Dušan Rak z České společnosti ornitologické. „Lokalita v Michli byla loni neúspěšná kvůli rozpadu tamního páru, ale zdá se, že letos se již znovu zformoval pár nový. Všechna mláďata dostala barevné odečítací kroužky, podle nichž je bude možné v budoucnu na dálku identifikovat.“

Členové České společnosti ornitologické ve spolupráci s vlastníky výškových staveb do této chvíle po Praze instalovali již celkem 6 hnízdích budek. „Všechny hnízdní budky, které jsme zatím instalovali, jsou umístěny na sokoly preferovaných místech. Pro hnízdění si páry vybraly lokality, které jsou sice v průmyslových areálech, ale současně je v okolí také dostatek přírodní zeleně. Jak potvrzují záznamy z fotopastí, kterými monitorujeme průběh sokolích hnízdění, převážnou většinu potravy pražských sokolů tvoří všudypřítomní holubi. Důležitou složkou potravy jsou ale také menší druhy ptáků, vázané právě na zelenější části Prahy. Ty loví zejména vzrůstem menší samec a zásobuje jimi samici na hnídě v období sezení na vejcích, dodává Dušan Rak.

Kontroly potvrdily hnízdění sokolů také na lokalitě Pražských služeb v areálu ZEVO Malešice

Více o sokolech

Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Díky systematické ochraně se sokoli postupně znovu vracejí na svá historická hnízdiště, kterými jsou zejména vysoké a klidné skalní stěny. Vhodných nerušených lokalit ovšem v přírodě ubývá a počty hnízdících párů tak zůstávají stále velmi nízké – aktuálně na českém území hnízdí jen asi 60 párů. Někteří ptáci proto hledají pro hnízdění alternativy v podobě měst a technických staveb v krajině. Do měst je přitahuje i velká nabídka snadno dostupné potravy – hejna holubů věžáků.

Bez pomoci lidí se přítomnost sokolů ve městech neobejde, přičemž základem ochrany je nabídka bezpečných hnízdišť na vhodných místech. Taková ochrana není možná bez úzké spolupráce ornitologů a vlastníků či správců výškových budov. Na instalaci hnízdních budek aktuálně v Praze spolupracuje Česká společnost ornitologická s Pražskou teplárenskou, Pražskými službami, s farnostmi Karlín a Vršovice a s fakultní nemocnicí Motol. Projekt je dále podporován řadou partnerů včetně finanční podpory Pražského Magistrátu.

Dospělý sokol v letu

Směrnice o ptácích chrání i sokoly

Sokoli se k nám vrátili díky důsledné ochraně v celé Evropě. Základem evropské ochrany ptáků je Směrnice o ptácích, která nyní čelí politickým tlakům na oslabení. Česká společnost ornitologická proto vyzývá k podpisu Nature Alert, internetové konzultace Evropské komise k připravované změně směrnic.

autor: ČSO
Spustit audio