Co je to hadník?

19. květen 2011

Tak jako slepice žijí v kurníku, hadi, ale také ještěrky se rádi usazují právě v hadníku. Jeho stavba není nijak složitá ani finančně náročná. Pokud si hadník vytvoříte, pomůžete přírodě. Vše o hadnících nám prozradil David Číp z jaroměřské organizace ČSOP.

Pokud někdo vlastní zahradu nebo nějaký kousek půdy, může si na tom kousku půdy postavit hadník. Jak už název napovídá, hadník slouží opravdu hlavně hadům. Jak vypadá? Ideální je vyhloubit v rohu zahrady jámu o rozměrech zhruba 3x3 metry, hluboká by měla být asi půl metru. Tuto jámu je třeba zaházet většími kameny, nahoru na povrch instalovat z kulatiny, hrázoviny, jakousi ohrádku, která je vysoká asi 1 metr. Zepředu, pokud je místo orientováno na jih, tak se na tu stranu může postavit i zídka z poskládaných kamenů a celý tento prostor se vyplní nejprve hrubými větvemi, a nakonec listím, trávou. Pro zvýšení efektu se ještě může překrýt třeba nějakým starým kobercem.

K čemu je ale plazům hadník zapotřebí?
Využívají ji někteří, zejména užovkovití hadi. Například užovka obojková nebo užovka stromová, která se v České republice vyskytuje jen na třech místech, je to velmi vzácný had. Najdeme ji v Podyjí, Bílých Karpatech a v okolí Karlových Varů. Ti plazi mohou do hadníku klást vajíčka, je to jakýsi inkubátor, protože organický materiál, který tam tlí, vyrábí teplo a v teple se vajíčkům velmi daří. Dále mohou v hadníku plazi zimovat, nebo se tam ukrývat. Zejména pod kobercem se velmi rádi skrývají a vyhřívají slepýši. Mají tam teplo zespoda, jak ten kompost topí, seshora, když svítí sluníčko, a zároveň nejsou vidět, takže unikají pozornosti predátorů. Takže opravdu ty koberce na hadnících mají rádi.

Užovka stromová

Koberec ale není všechno. Hadník můžete ještě vylepšit.
Když do té zídky dáte zepředu jakési pískové pece, tj. na vhodné místo tam nainstalujete několik litrů písku. Do těchto míst kladou vajíčka ještěrky, které také mohou hadník využívat nejen k rozmnožování, ale i k ukrývání, případně zimování.

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio