Tragédie na čapím hnízdě

18. červen 2014

Včera, 17. června ve večerních hodinách zachraňovali pracovníci záchranné stanice z Jaroměře za asistence hasičů mladé čápy z hnízda v Česticích ve východních Čechách. Jejich otec se zabil na sloupu elektrického vedení a mláďatům hrozilo, že by uhynula hladem.

Tři mláďata z hnízda na umělé podložce v Česticích se dočasně ocitla v záchranné stanici v Jaroměři, kde se krátce zotaví po celodenním půstu a poté je záchranáři rozvezou do jiných hnízd k náhradním rodičům.

„V naší krajině je stále mnoho nebezpečných sloupů, na kterých každý rok zahynou desítky čápů,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. „Patří k nim i zmíněný odbočovací sloup v Česticích, čáp na něm uhynul i loni.“
O úhynu čapího táty informovali ornitology místní obyvatelé poté, co následkem zkratu vypadla elektřina v celé vesnici. Nezabezpečené elektrické vedení tak nejen zabíjí ptáky, ale i komplikuje život obyvatelům i samotným energetikům.

„V nejbližších dnech důkladně prohlídneme místo, kde čápa elektrický proud zasáhl, a budeme se snažit dohodnout s energetiky, aby jej zabezpečili,“ říká Vermouzek.

V čapím páru, zvlášť dokud jsou čápata menší, jsou role rozdělené. Zatímco samec loví a přináší potravu, samička většinu dne tráví na hnízdě, kde hlídá a chrání čápata. Pokud se samci něco stane, samička nezvládne krmení pro mláďata sama zajistit. Zásah ochranářů je pak nezbytný, jinak by mláďata čekala smrt hladem.

Čáp bílý a čáp černý jsou letos ptáky roku, které vyhlašuje každoročně Česká společnost ornitologická. Letos navíc probíhá i 7. celoevropské sčítání čápů bílých, ornitologové proto zřídili zvláštní web o čápech cap.birdlife.cz, kde mohou lidé hlásit všechna čapí hnízda, počty mláďat a další zajímavosti ze života čápů. Přímý odkaz na mapu čapích hnízd: cap.birdlife.cz/mapa.

„Velice nás těší, že se místní lidé o čápy starají a že se podařilo mláďata včas zachránit,“ říká Zdeněk Vermouzek. „Poděkování patří všem, kdo se o to zasloužili. Bez spolupráce místních lidí přírodu chránit nelze.“

autor: Česká společnost ornitologická
Spustit audio